Éhségsztrájkol a börtönbe került Mariusz Kaminski, volt lengyel belügyminiszter

Éhségsztrájkot kezdett a börtönben Mariusz Kaminski, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, volt belügyminiszter – közölte szerdán Blazej Pobozy, a lengyel államfő tanácsadója.

Pobozy a varsói kormányfői hivatal előtt rendezett sajtótájékoztatón felolvasta Kaminski nyilatkozatát, amelyet a képviselő az elnöki palotában fogalmazott meg kedd esti letartóztatása előtt. Az Adam Bodnar igazságügyi miniszternek címzett nyilatkozatban Kaminski a politikai bosszú aktusának nevezte azt, hogy az általa folytatott korrupcióellenes harc miatt elítélték, és – mint írta – jogellenesen megfosztották képviselői mandátumtól.

Ezért politikai fogolyként bebörtönzésem első napjától éhségsztrájkot kezdek

– írta. Követelte, hogy bocsássák szabadon, valamint a korrupció elleni hivatal (CBA) többi elítélt munkatársát is, akiket Andrzej Duda államfő már 2015-ben kegyelemben részesített. Mariusz Kaminskit és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, a PiS képviselőjét kedd este tartóztatták le a varsói elnöki palotában.

A bebörtönzöttek az első politikai foglyok 1989 óta – jelentette ki szerdán Pobozy. Letartóztatásukat erőszakosnak nevezte, és rámutatott, hogy akkor került rá sor, miután az államfő távozott az elnöki palotából, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel és a fehérorosz ellenzék képviselőivel találkozzon.

A letartóztatás óta nem sikerült kapcsolatba lépni Kaminskival – közölte Pobozy. Bejelentette: Kaminski és Wasik munkatársai létrehozzák a Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát, céljuk a Kaminski-perben elítéltek szabadon bocsátása, a bebörtönzöttek családjainak támogatása.
Maria Ejchart, az igazságügyi tárca államtitkár-helyettese szerdai sajtókonferenciáján az éhségsztrájk kapcsán kijelentette: minden fogoly jogosult arra, hogy ne egyen és ne igyon. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: minden bebörtönzöttet orvosi felügyelet alá helyeznek, mesterséges táplálásukról csak bíróság dönthet.

Ejchart szerint Kaminski és Wasik nem tekinthető politikai fogolynak. Hasonló értelemben nyilatkozott szerdán a Lengyel Helsinki Bizottság, amelynek Ejchart 2003 óta munkatársa.

A bíróság decemberben másodfokon kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a PiS első kormányának időszakában a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Velük együtt szabadságvesztésre ítélték a CBA két másik munkatársát is. Andrzej Duda elnök 2015-ös kegyelmi döntése jogi vitát váltott ki, ellenzői szerint nem érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

A decemberi ítélet nyomán Szymon Holownia alsóházi elnök megfosztotta Kaminskit és Wasikot képviselői mandátumuktól és ezzel mentelmi joguktól, amit múlt pénteken érvénytelennek nevezett a legfelsőbb bíróság rendkívüli ellenőrzések ügyeivel megbízott kamarája.

A pénteki döntést szerdán érvénytelennek minősítette a taláros testület másik, munkaügyi kamarája, kétségbe vonva az ellenőrzési kamara státuszát. Aleksander Stepkowski legfelsőbb bírósági szóvivő viszont később a pénteki döntést nevezte véglegesnek.

(MTI)

A címlapképen Mariusz Kaminski volt belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza előtt 2023. december 20-án. 
MTI/AP/Czarek Sokolowski

'Fel a tetejéhez' gomb