Orbán Viktor: Elment Magyarország barátja és Európa vezetője a rendszerváltás utáni, sorsfordító időkből

Jacques Delors valóban kibékítette Franciaországot Európával és Európát a saját jövőjével – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az Európai Bizottság volt francia elnökének állami búcsúztatásán pénteken Párizsban.

Jacques Delors mindig a megbékélésért dolgozott, alternatívákat keresett, hidakat épített – fogalmazott a francia elnök az Invalidusok díszudvarán rendezett ünnepélyes gyászszertartáson, amelyen számos európai vezető, valamint és állam- és kormányfő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt, aki Facebook-oldalán is megemlékezett az elnökről.

Európai megemlékezés Jacques Delors tiszteletére. Elment Magyarország barátja és Európa vezetője a rendszerváltás utáni, sorsfordító időkből. Köszönünk mindent!

– írta Orbán Viktor.

A szocialista politikus 98 éves korában hunyt el december 27-én. Tíz éven át, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, és egybehangzó vélemények szerint kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában.

A címlapképen a köztársasági gárda katonái viszik Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének nemzeti színû zászlóval fedett koporsóját a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán tartott búcsúztatási szertartáson 2024. január 5-én. 
MTI/EPA/Reuters pool/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre