Továbbra is válságos a súlyosan sérült diáklány állapota – Hétfőn újraindul a tanítás a Tamási Áron Gimnáziumban

Továbbra is válságos az állapota annak a diáklánynak, aki a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának részbeni összeomlásakor olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek miatt jelenleg is a marosvásárhelyi kórház intenzív osztályán ápolják.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakása falának részleges összeomlásakor a romok alá szorult négy diákból kettő lányt kisebb sérülésekkel húztak ki, egy fiú, a farkaslaki Sipos Dávid életét nem tudták megmenteni, egy harmadik diáklányt pedig eszméletlen állapotban találtak meg, és súlyos sérülései miatt a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházba szállították – áll az a Maszol.ro szerdai cikkében.

Ugyanott írják, hogy a marosvásárhelyi kórházban ápolt lányt korábban mesterséges kómába helyezték, állapota az újraélesztése óta folyamatosan válságos. Az orvosok nagyon visszafogottak a javulását illetően – fogalmaznak.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium csütörtökön kiadott közleményében beszámolnak az iskola újraindulásáról, illetve a különböző támogatásokról. Mint írják, megoldódni látszik a bentlakóik elhelyezése. Továbbá hétfőtől, azaz január 8-tól az iskolában órarend szerinti folytatódik a tanítás.

A 95 bentlakó diákot a következő intézmények fogadták be: a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, a Református Diákotthon Alapítvány, a Kós Károly Szakközépiskola bentlakása, az Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola bentlakása, az Unitárius Vendégház, a Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek.

Az intézmény közlése szerint a Tamási Áron Véndiák Egyesülethez eddig összesen 18 316 lej, illetve 10 139 236 forint adomány érkezett, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnál eddig 60 150 lej gyűlt össze. A Hébe Alapítvány a Tamási Áron Gimnázium diákjaiért számlájára 35 000 lej érkezett. Mint írták, az adományok folyósításáról egy bizottság dönts majd a későbbiekben.

A román kormány sürgősségi alapjából jóváhagyott gyorssegélyt eljuttatták az érintett családokhoz: 8-8 ezer lejt (609 ezer forint) a székelyudvarhelyi kórházban ápolt lányoknak, 10 ezer lejt (762 ezer forint) az elhunyt fiú családjának. A marosvásárhelyi kórházban ápolt diáklány számára a 10 ezer lejt a Maros Megyei Kormányhivatal utalja, írták.

A közleményből kiderül, hogy a román kormány által jóváhagyott 1,2 millió lej (91,4 millió forint) támogatás beérkezett Székelyudvarhely önkormányzatához. Ezt beleveszik a város idei költségvetésébe. A jelenlegi szándék szerint bérleti díj jogcímen kapja meg az épület tulajdonosa, a Gyulafehérvári Érsekség. Az összeg a bentlakás épületének javítására használható fel.

Büntetőjogi vizsgálat indult a halálos áldozatot is követelő székelyudvarhelyi falomlás ügyében

Címlapkép: A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült. Fotó: MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre