Büntetőjogi vizsgálat indult a halálos áldozatot is követelő székelyudvarhelyi falomlás ügyében

Büntetőjogi vizsgálat indult a Székelyudvarhelyen egy diák halálát és több társának sérülését okozó, részben összeomlott diákotthon ügyében, a lakhatatlanná vált kollégium csaknem száz, fedél, ruha és tanszerek nélkül maradt diákját pedig segélyben részesítik a hatóságok – közölte kedden Petres Sándor, Hargita megye prefektusa.

Az Agerpres hírügynökség által idézett kormánymegbízott szerint egy 17 éves farkaslaki fiú halt meg a Tamási Áron Gimnázium hétfő délután beomlott diákotthonának romjai alatt, két sérült lány Székelyudvarhelyen került kórházba, a – szívleállással kimentett, majd újraélesztett – harmadik súlyos sérült lányt egy intenzív terápiás mentőautóval Marosváráshelyre szállították, ő továbbra is kómában van.

Petres Sándor elmondta: a többi diáknak az illetékesek szálláslehetőséget ajánlottak fel a Református Gimnázium kollégiumában, de őket a szüleik hazavitték. A Hargita megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával hivatalból indított eljárást. A falomlás helyszínére megérkeztek az építésügyi felügyelet szakértői is, hogy kiderítsék, milyen okok vezettek a tragédia bekövetkezéséhez.

Médiabeszámolók szerint a több mint százéves, általános felújításra váró kollégiumi épület leomlott fala mellett a szennyvíz és esővíz elvezetését célzó, engedélyezett munkálatok zajlottak, a fal mellett mély árkot ástak. Az épületet azonban nem ürítették ki a munkálatok idejére, pedig a diákotthonban lakó tanulók – szemtanúk állítása szerint – már napokkal korábban jelezték, hogy a fal repedezik.

Az ügyben megszólaló politikusok mindegyike – Klaus Iohannis államfő, Marcel Ciolacu miniszterelnök, Ligia Deca oktatási miniszter, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke – a tragédia körülményeinek mielőbbi kivizsgálását, és a vétkesek felelősségre vonását követelte.
A Székelyhon beszámolója szerint kedden délelőtt egymás után érkeztek a tragédia helyszínére a Tamási Áron Kollégium és a város többi iskoláinak osztályközösségei, hogy néma gyertyagyújtással leróják kegyeletüket elhunyt diáktársuk emléke előtt.

Lemondták a karácsonyi vásár színpadi programjait, elmarad a szilveszterre tervezett tűzijáték 

Székelyudvarhelyen lemondták a karácsonyi vásár színpadi műsorait és koncertjeit, elmarad a szilveszter éjszakára tervezett tűzijáték és zenés program is – közölte a Maszol.ro beszámolója szerint a székelyudvarhelyi városvezetés.

A székelyudvarhelyi tragédia miatt részvétét fejezte ki Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki hozzátette: Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez. 

Semjén Zsolt: Mély fájdalommal értesültünk a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonával történt tragédiáról

Támogatja a székelyudvarhelyi kollégiumomlás áldozatait az Óbudai Egyetem

Szomorú hírről értesültünk. Összedőlt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának egyik épületrésze december 18-án. Több gyerek a romok alá szorult, azonban sikerült kimenteni őket. Az egyik fiút már nem lehetett megmenteni. – Az Óbudai Egyetem ismert arról is, hogy szívünkön viseljük a határon túl élők sorsát, ezért gyorssegélyként 5 millió forintot ajánlunk fel a baleset károsultjainak és az intézmény mielőbbi helyreállítása érdekében

– jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora, aki hozzátette: emellett külön számlát nyitottak, amelyre nemcsak az Óbudai Egyetem hallgatóinak és munkatársainak, hanem minden adakozni szándékozó hozzájárulását várják.

Egyetemünk minden polgára nevében ezúton is őszinte részvétemet és együttérzésemet fejezem ki a szülőknek, családoknak. Figyelemmel kísérjük továbbá az ellátásra szoruló gyerekek állapotát, és minden tőlünk telhető segítséget igyekszünk megadni a tragédia károsultjai számára

– fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente. A rektor kifejtette: 5 millió forintos gyorssegélyt ajánlanak fel, illetve számlát nyitottak, ahová további felajánlásokat várnak. Különösen a szívünkön viseljük a határon túl élő honfitársaink sorsát, szoros kapcsolatot ápolunk a Kárpát-medencében található számos felsőoktatási intézménnyel.

Az anyagi segítségnyújtáson túl az Óbudai Egyetem szerepet kíván vállalni a romeltakarítás és a helyreállítás munkálataiban felajánlva a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Humanitárius műveletek menedzserképzésének szakmai tapasztalatait és más segélyszervezetekkel való közös részvételt. Az Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatóira és hallgatóira az összeomlott kollégium újjáépítésének előkészületeiben számíthatnak a székelyudvarhelyiek – nyilatkozta a rektor megemlítve, hogy a településsel immár évtizedes múltra tekint vissza az együttműködésük.

A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban (SZÉK) idén már a tízedik évfolyamon kezdhették meg tanulmányaikat a kihelyezett könnyűipari képzéseinken tanuló hallgatók. A képzés az Erdélyben élő magyar fiatalok számára biztosít lehetőséget a magyar nyelvű oktatásra és ezzel a magyar nyelv és kultúra megőrzésére.

A címlapképen a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. 
MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre