Pár nap múlva elérhető a CSOK Plusz és az emelt összegű falusi CSOK

A kormány számára háborús időben is a magyar családok az elsők. Nemcsak megvédtük a családtámogatásokat, hanem bővítjük is azokat. A gyermekes családok otthonteremtését 2024-ben minden eddiginél magasabb összegekkel támogatjuk – fogalmazott a kormány Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóban a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Hornung Ágnes kiemelte: január elsejétől elérhető a CSOK Plusz, ami egy olyan, legfeljebb 3 százalékos kamatozású kölcsön, amelyet a gyermekvállalás előtt álló, valamint már gyermekes, de további gyermekeket vállaló családok is kérhetnek új otthonuk vásárlására, építésére, vagy a meglévő bővítésére. Rámutatott, a CSOK Plusz összege attól függ, hogy a vállalt gyermekekkel összesen hány gyermekessé válik a család.

Az egygyermekessé válóknak 15, a kétgyermekessé válóknak 30, a háromgyermekessé válóknak akár 50 millió forintos CSOK Plusz jár

– mondta. Hozzátette: a kölcsön az ország összes településén igényelhető, és a CSOK Plusszal vásárolt ingatlan után sem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány januártól megduplázza a falusi CSOK összegét.

A vissza nem térítendő támogatást az ötezer fő alatti, úgynevezett preferált, vagyis falusi CSOK-os kistelepüléseken élő családok igényelhetik akár új vagy akár használt ház vásárlására, építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére – mondta.

A támogatás összege ingatlan vásárláshoz vagy építéséhez egy vállalt, vagy már meglévő gyermek esetén 1 millió, kettő esetén 4 millió, három vagy több gyermek esetén 15 millió forint

– sorolta.

Lényeges tudnivaló az is, hogy meglévő lakóingatlan korszerűsítésére és bővítésére is felvehető a falusi CSOK, ilyen esetekben – gyermekszámtól függően – a vásárlási-építési összeg fele jár.

A kistelepüléseken élők a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt együtt is igényelhetik.

Címlapkép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a „Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása” elnevezésű projekt zárórendezvényén. Budapest, 2023. november 8. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre