Muzulmán tüntetést tartottak karácsony előtt Olaszországban

Muzulmán tüntetést tartottak szombat este az északkeleti Monfalcone városában, a tüntetők egyenlőséget követeltek a vallásgyakorlásban is az olaszok és a bevándorlók között; a polgármester szerint viszont a muzulmán közösség saját szélsőséges életmodelljét akarja elismertetni, semmilyen tiszteletet nem tanúsítva a keresztény karácsony ünnepe iránt.

Az Ansa hírügynökség jelentése szerint legalább nyolcezren vonultak végig Monfalcone belvárosában a muzulmán közösség imahelyeinek korábbi bezárása ellen tüntetve.

A megmozduláson a helyi és Olaszország más részeiből érkezett muzulmánok, valamint az őket támogató szervezetek és politikusok vettek részt.

Mindannyian Monfalcone lakosai vagyunk. Nemet mondunk a megosztottságra

– írták a menetet vezető transzparensre. A tüntetők olasz és európai zászlókat lobogtattak.
A demonstrációt Monfalcone iszlám vallási közössége vezetője, a szenegáli Bou Konate szervezte, aki 1984 óta él az országban, és korábban kétszer is a városi önkormányzati testület tagja volt.

Úgy nyilatkozott, a tüntetéssel a polgármesternek Anna Maria Cisintnek, a Liga politikusának akartak üzenni: nyissa meg mindenki előtt a várost, ahol a lakosok egyharmada bevándorló.

Készen állunk az együttműködésre

– hangoztatta. Sani Bhuiyan, a város első bangladesi származású önkormányzati képviselője, akit a baloldali Demokrata Párt (PD) színeiben választottak meg, úgy látja, a polgármester diszkriminálja a muzulmánokat nemcsak imahelyeik felszámolásával, hanem akkor is, amikor a terekről eltávolítja a padokat, ahol gyülekezni szoktak, amikor korlátozza az iskolákban a bevándorló gyerekek osztályonkénti létszámát, betiltja, hogy a muzulmán nők fedett testtel fürödjenek az uszodákban és strandokon, valamint nem engedélyezi a krikettet.

A tüntetéssel egy időben Anna Maria Cisint a város főterén rendezett karácsonyi ünnepséget vezette. Videón bejelentkezett a Liga vezetője, Matteo Salvini és Massimiliano Fedriga, Friuli Venezia Giulia tartományi elnöke, aki szintén a Liga politikusa. A polgármester kijelentette, a tüntetés időzítése is bizonyította, hogy a muzulmán közösség saját szélsőséges, iszlám életvitelét akarja keresztülvinni.

Egyik oldalon Jézus születését akarjuk ünnepelni, ami keresztény hagyományunk legjelentősebb pillanata, és civilizációnk alapját képzi. A másik oldalon méltatlan tiltakozás zajlik, amely intoleranciát hirdet társadalmi szokásainkkal és törvényeinkkel szemben

– hangoztatta Anna Maria Cisint. A polgármester hangsúlyozta, hogy az úgynevezett iszlám kulturális központok, ahova a muzulmánok imádkozni jártak, nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak. Megjegyezte, az iszlám imahelyeken a palesztin terrorizmust éltetik, valamint a nőkkel szembeni elnyomást.  A polgármester hangoztatta, aki olasz zászlókkal vonul fel, tartsa tiszteletben az olasz törvényeket, kultúrát, hagyományokat, tanuljon meg olaszul, tisztelje a nőket.

Csak ezek után indulhat párbeszéd. December 23-án tüntetni értékeinket sérti, és milyen indoklással? Azért, mert szabad övezetet, felmentést akarnak az olasz törvények alól

– jelentette ki Anna Maria Cisint. A muzulmán közösség tagjai azóta nem rendelkeznek imahellyel, miután a polgármester november közepén két kulturális központot bezáratott, majd nem engedélyezte, hogy egy parkolóteret használjanak a pénteki imára.

A harmincezer lakosú Monfalconéban majdnem kizárólag bangladesi bevándorlók élnek, akik a hajógyárban találtak munkát. Az iskolások hatvanöt százaléka muzulmán. A polgármester korábban kijelentette, hogy a muzulmán közösség tagjai elutasítják az integrációt, és nem tartják tiszteletben sem az alkotmányos, sem a törvényes előírásokat.

Nem vagyok rasszista, a saját közösségeinket akarom fenntartani. Ha nem változik valami, tíz éven belül elveszítjük identitásunkat

– hangoztatta. Nyilatkozataiban aggasztónak nevezte a helyzetet hangsúlyozva, hogy iszlamizációs folyamat zajlik, amelynek célja a helyi lakosság helyettesítése.

(MTI)

A címlakép illusztráció. Forrás:  MTI/EPA/Sahzaib Akber

Iratkozzon fel hírlevelünkre