A Ferencváros sorozatban másodszor lesz ott a nemzetközi kupában tavasszal

A zöld-fehérek hazai pályán 1-1-es döntetlent játszottak a Fiorentina ellen az Európa Konferencia Liga csoportkörének utolsó fordulójában, így veretlenségüket megőrizve a második helyen jutottak tovább az olaszok mögött az egyenes kieséses szakaszba.

A magyar bajnok nem a legjobb állapotában fogadta a Fiorentinát, ugyanis a csapatot ismét hatalmas sérüléshullám sújtja, aminek köszönhetően az elmúlt hetekben fontos pontokat hullajtottak a bajnokságban, így 2016 óta először nem lettek őszi bajnokok.

A Konferencia Ligában is nehéz mérkőzésen vannak túl, a papíron leggyengébb Cukaricki otthonából csak egy utolsó másodperces góllal tudták elhozni a három pontot, Pesic bombagólja viszont azt jelentette, hogy az utolsó meccsen elég a döntetlen is a számukra.

Az FTC egy Paks elleni vereséggel hangolódott az összecsapásra, míg az ellenfél az AS Roma ellen vívott parázs csatát, a piros lapokkal tarkított találkozó végül 1-1-es döntetlennel zárult. A lilák jelenleg a hetedik helyen állnak a bajnokságban, de a BL-indulást érő negyedik pozíciótól mindössze egy pontra vannak.

Az olaszok már biztos továbbjutóként vágtak neki a mérkőzésnek, számukra csupán az volt a kérdés, hogy csoportelsőként vagy másodikként jutnak tovább. Ez pedig nagyon nem volt mindegy, hiszen az első helyezettek egyből a nyolcaddöntőbe jutnak, míg a csoportmásodikokra még vár egy meccs az Európa-ligából érkező együttesek ellen.

Az összecsapás elején ehhez mérten nem estek egymásnak a csapatok, később viszont a Fiorentina próbálta a kezébe venni a kezdeményezést. Főleg a Fradi térfelén zajlott a játék, de a kapunkra nem voltak veszélyesek.

A Ferencváros előtt viszont komoly lehetőségek adódtak az első félidőben, de Christensen előbb Katona próbálkozását tolta oldalra, majd Civic ismétlését is hárítani tudta, így végül gólnélküli döntetlennel mentek el a szünetre a csapatok.

A fordulás után megélénkült a játék, felgyorsultak az események, a zöld-fehérek az első komolyabb helyzetüket gólra váltották, Zachariassen volt eredményes. A bekapott gól után ismét a vendégek játszottak mezőnyfölényben, aminek a 73. percben meg is lett a jutalma.

Egy szögletet követően alakult ki némi kavarodás a magyar bajnok kapuja előtt, aminek a végén sajnos egyenlített a Fiorentina. Pár perccel később a vezetést is megszerezhették volna, amivel az FTC a kiesés szélére került volna, de Nzola elpuskázta a ziccerét.

Az utolsó percekben már egyik gárda sem akart kockáztatni, mindketten megelégedtek a döntetlennel, és így kéz a kézben jutottak tovább a csoportból. A Fiorentinára most egy nagyobb pihenő vár, a Ferencvárosnak viszont már februárban játszania kell a 16 közé jutásért.

Már a lehetséges ellenfelek névsora is megvan, akik között találunk ismerős csapatokat és kőkemény riválisokat is. Valószínűleg az Olympiakost, a Betist és az Ajaxot mindenki el akarja kerülni majd, a Royale Union, a Sturm Graz, a Maccabi Haifa, a Servette és a Molde viszont a verhető együttesek közé tartozik.

Sokat szerencsére nem kell várnunk, hogy kiderüljön, kivel csap össze a Fradi tavasszal, ugyanis már hétfőn kisorsolják a párharcokat.

A címlapképen a Ferencváros játékosai a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Ferencvárosi TC – Fiorentina mérkőzés előtt a Groupama Arénában 2023. december 14-én.
MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre