Semjén Zsolt: a közfeladat-átvállalás a görögkatolikusok életerejét bizonyítja

Az a közfeladat-átvállalás, amelyet a görögkatolikus egyház Magyarországon végez, bizonyítja a görögkatolikus közösség életerejét és életrevalóságát –  mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes csütörtökön Debrecenben.

Semjén Zsolt a Hajdúdorogi Főegyházmegye debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központ felújított épületének ünnepélyes átadásán, megszentelésén azt mondta, a keleti, bizánci hagyomány megkerülhetetlen a magyar egyház és Magyarország történetében: ha ez nem volna, szegényebb lenne a magyar egyház, az egyetemes egyház és Magyarország is.

Szavai szerint a magyar görögkatolikus egyház őrzi, ápolja, műveli e hagyományokat, amivel mindannyiónkat gazdagít.

Az átadott oktatási központ kapcsán kiemelte: az nem bezárkózó görögkatolikus erőd, hanem értékgazdagságot kisugárzó központ, egyrészt szellemi értelemben, másrészt azok a fiatalok, akik ott tanulnak, az élet minden területén megállják a helyüket az ott kapott értékekkel.

Semjén Zsolt kiemelte: az egyházi oktatási intézmények sajátja a teljesség, amit a test, a szellem és a lélek antropológiai összetettsége és egysége jellemez.

Azt mondta, „kevés olyan jó helyre menő ingatlanadomány volt” az országban, mint az egykori debreceni MÁV-területek átadása az egyháznak.

Megemlítette, gyakran az a vád éri a kormányt, hogy ingatlanokat játszanak átaz egyházaknak, holott ez fordítva igaz: az emberek akarják egyházi iskolákba járatni a gyerekeiket, az egyház hajlandó átvenni és működtetni az intézményeket, a közfeladat-átvállalást pedig a kormány támogatja.

Az állam fillérre ugyanúgy finanszírozza az egyházi és az állami iskolákat

jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

Papp László polgármester kiemelte, a város kiváló oktatási rendszere tette lehetővé, hogy Debrecen az ország gazdasági húzóerejévé válhat.

Azt mondta, a családok nagy bizalommal fordulnak az egyházi oktatási intézményekhez: minden negyedik diák egyházi iskola jár, aminek Debrecenben megvannak a történelmi alapjai.

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita amikor megáldotta az intézményt jelezte:

aki áldást mond, Isten jelenlétét hozza ide, mert az áldás maga az Isten.

A magyar görögkatolikus egyház feje emlékeztetett: a debreceni oktatási és képzési központ mellett az elmúlt csaknem öt esztendőben nyolc helyen építettek, illetve újítottak fel óvodákat az ország különböző térségeiben, a debreceni intézményátadás egyúttal óvodafejlesztési programjuk zárórendezvénye is.

Az egykori debreceni Faraktár utcai MÁV oktatási központ egymilliárd forintnyi, jelentős részben kormányzati forrásból újult meg: az ötezer négyzetméteres épületkomplexumban több oktatási intézmény óvoda, szakképző, speciális nevelési igényű gyerekek foglalkoztatója mellett a Szent Lukács görögkatolikus szeretetszolgálat irodai központja is helyet kapott.

(MTI)

Képek: Facebook/Semjén Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre