Katolikus mise közben robbantottak a Fülöp-szigeteken

Legalább három ember meghalt és hét megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban – közölték a hatóságok.

A robbanás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt – számolt be Allan Nobleza regionális rendőrfőnök. Az egyetem közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt, felfüggesztette az órákat és nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényelt az intézmény területére.

Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett

– áll az egyetem közleményében. A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén. A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is. Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai “emírjének”, Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.

A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul -, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre