Nacsa Lőrinc: Nagyon szigorúan kell szankcionálni a fiatalkorúakat kiszolgáló dohányboltokat

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról is vitázott kedden az Országgyűlés.

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke a legnagyobb kihívásnak az új generációs, hevített dohánytermékekkel szembeni fellépést nevezte.

Az országgyűlési képviselő súlyos népegészségügyi problémának nevezte a dohányzást, ami kilencven százalékban felelős a tüdőrák kialakulásáért.

Hozzátette, a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálesetek negyede is a dohányzás következményének tekinthető.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta

ma már elképzelhetetlen, hogy valaki dohányozzon a közintézményekben, a munkahelyeken, az iskolákban, a megállókban, a kocsmákban, az éttermekben és egyéb zárt közösségi terekben.

Rámutatott, ebben nagy szerepe van a kormány korábbi intézkedéseinek.

Hangsúlyozta, nagy szükség van arra, hogy szigorúan szankcionálják azokat a dohányboltokat, amelyekben kiszolgálják a fiatalkorúakat. Kiemelte, hogy az indítvány – amelyet támogat a KDNP –, pontosítja a dohányboltok termékkihelyezési és polcképszerződési szabályait.

(MTI)

Címlapkép: Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 28-án. MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre