Ferenc pápa nem megy el az ENSZ klímaváltozási konferenciájára, orvosai tanácsára

Ferenc pápa orvosai tanácsára lemondta hétvégi dubai útját a COP28 klímacsúcsra – írta meg a vaticannews.va.

A Szentszék Sajtóterme közleménye szerint Ferenc pápa orvosai tanácsára mondta le a hétvégére tervezett háromnapos dubai útját, amikor is az ENSZ égisze alatt szervezett COP28 klíma-tanácskozáson vett volna részt.

A Matteo Bruni szentszéki szóvivő által kiadott közlemény szerint:

„Jóllehet javult a Szentatya egészségi állapota az influenza és a légúti gyulladás tekintetében, az orvosok arra kérték a Szentatyát, hogy ne tegye meg a következő napokban a Dubaiba tervezett útját az ENSZ 28. Klímaváltozási konferenciájára. Ferenc pápa nagy sajnálkozással, de elfogadta az orvosok kérését, és így az utat törölték.”

Hozzátették: a pápa szándéka az, hogy részt vegyen a következő napok tanácskozásain. Amint lehetséges, meghatározzák ennek módját, megvalósulási lehetőségeit.

Ferenc pápa terv szerint december 1-jén utazott volna az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy részt vegyen a klíma-csúcstalálkozón, amelyen beszédet is mondott volna.

A pápa múlt hét szombaton egészségi okokból minden tervezett napi hivatalos tevékenységét lemondta. Az orvosi vizsgálatok – Matteo Bruni szóvivő hétfői jelentése szerint – kizárták a tüdőgyulladást, de a pápának mégis légzési nehézségei vannak, melynek gyógyítására intravénás antibiotikum infúziót kap.

Címlapkép: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Iratkozzon fel hírlevelünkre