Novák Katalin: „kötelességünk, hogy a hazánk érdekeit közösen képviseljük”

Mindannyiunknak, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a világról, az országnak, vagy a Kárpát-medencének melyik magyarlakta szegletéből érkeztünk, feladatunk és kötelességünk, hogy a nemzetünknek, a hazánknak az érdekeit mindenkor közösen képviseljük – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben pénteken.

Novák Katalin Magyarországnak a Belga Királysággal, valamint a Luxemburgi Nagyhercegséggel fenntartott kapcsolataiért felelős nagykövetségén a 2004 után érkezett magyar diaszpóra tagjaival találkozott.

A rendezvényen elmondott beszédében hangsúlyozta: megvannak a nehézségei és kihívásai a külföldi magyar létnek, amikor – szavai szerint – nem mindig érezni, hogy külön erőfeszítést kellene tenni a magyar nyelv, a magyar kultúra és a magyarság megőrzése érdekében.

„A magyarság megőrzése nem megy magától. Szeretném, hogyha soha nem engednék el a magyarságukban rejlő értéket és kincset”

– fogalmazott az államfő.

A köztársasági elnök elmondta, a szerdán kezdődött háromnapos brüsszeli látogatásának célja elsősorban Magyarország és Belgium kétoldalú kapcsolatainak az erősítése volt: „méltóan ahhoz a 100 éves múlthoz”, amely a két ország közötti történelmi diplomáciai kapcsolatokat fémjelzi.

„Méltón továbbá ahhoz a jelenhez, amelyet részben az erős gazdasági szálak jelentenek, részben pedig a két országban élő emberek, a belgák Magyarországon és a magyarok Belgiumban”

– mondta. „Ide tartoznak továbbá azok a kulturális szálak is, amelyek már a múltban erősek voltak és a jelenben is folyamatosan erősödnek és gazdagodnak” – tette hozzá.

„Látogatásom másik célja volt, hogy ne csak a múltba révedjünk, ne csak az elmúlt 100 évnek a dicsőségét éltessük, hanem lássuk meg azt is, hogy milyen jövő, milyen lehetőség van még a kapcsolatainkban”

– fogalmazott a köztársasági elnök, majd hozzátette: ezért is volt fontos, hogy alkalma nyílt audiencián részt vennie Fülöp belga királynál, találkozhatott a belga miniszterelnökkel, a házelnökökkel, valamint olyan meghatározó belga politikusokkal és közéleti személyiségekkel is, „akiknek köszönhetően a magyar-belga kapcsolatok erősödhetnek”.

Közölte továbbá, alkalma nyílt találkozni az antwerpeni magyar, köztük kárpátaljai és erdélyi felmenőkkel rendelkező ortodox zsidó közösség vezető képviselőivel, akik, mint elmondta, akkor használják a magyart, mint titkos nyelvet, ha azt szeretnék, hogy más ne értse meg őket.

Novák Katalin brüsszeli látogatásának zárónapján kitüntetéseket adott át belga nagybefektető vállalatvezetőknek, majd látogatást tett a belga Királyi Lovas Gárdánál, ahol legalább tíz, Magyarországról származó nóniusz és gidrán fajta lovakat is tartanak.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre