Juhász Hajnalka: „Nekünk a halál utáni élet rendkívül pozitív érték, amit a liberálisok nem értenek”

A teremtett világ és az emberi élet tisztelete címmel tartott fórumot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Kaposváron.

A püspöki székházban november 9-én megrendezett beszélgetést Varga László megyés püspök nyitotta meg.

A főpásztor kiemelte:

az az örömhír, hogy nem mi vagyunk a kezdet; készen kapjuk a valóságot, amely meghatároz bennünket, de választás elé is állít. Vagy elfogadjuk, vagy szembe megyünk vele. Két teremtő van: az Atyaisten, aki megteremti a világot és a mi fejünk, amely feltételezésbe bocsátkozik a Teremtővel szemben.

A fórumon Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke, Keresztes Ilona újságíró, az Együtt az Életért Egyesület alelnöke, valamint moderátorként Makláry Ákos görögkatolikus pap, a KÉSZ elnöke vett részt, őket hallgathatta a szép számú közönség.

Az élet- és környezetvédelemnél sokkal komplexebb a teremtésvédelem fogalma, s a különböző pápai enciklikák sokkal korábban használták már e kifejezést, mint a politika – hangzott el a fórumon. XVI. Leó pápa elsőként beszélt a szociális jólétről, s míg a természetvédelem a környezetvédelemre koncentrál, a teremtésvédelem egészen másra.

Az ökológia sokféleségre már II. János Pál pápa is utalt, ám XVI. Benedek pápa így fogalmazott: a külső elsivatagosodás a belső elsivatagodáshoz vezet– emlékeztetett a képviselőasszony.

S hogy mit tudnak az istenhívők a nem hívőknek adni?

Nekünk a halál utáni élet rendkívül pozitív érték, amit a liberálisok nem értenek, vagy nem akarnak érteni, s ezért a politikai termékként kezelt klímaváltozás hatásainak mantrázásával folyamatosan félelemben akarnak tartani. Mi keresztények pedig az utódokra szeretnénk hagyni e bolygót, így másokért is gondolkodunk

– mondta Juhász Hajnalka.

Keresztes Ilona szerint az emberi élet szerepéről többet, a környezetről kevesebbet kell beszélni. Az ember tisztelete mindenek fölött kell, hogy álljon, de az embereket tudatilag fel kell zárkóztatni, hogy tudományos és társadalmi hátterükkel egyetemben megértsék az igaz tényeket.

Juhász Hajnalka és Keresztes Ilona

Juhász Hajnalka az Európai Tanácsban tapasztaltakról is beszámolt, ahol arányaiban sokkalta több a liberális gondolkodású képviselő, mint a konzervatív. Ezért meglehetősen nagy a harc a két pólus között, de nem szabad azt hinni, hogy ezek a viták meddő viták. Jóllehet:

a liberális világ ott tart, hogy a keresztény, fehér, heteroszexuális ember diszkriminálva van.

Sok szó esett a fogantatással kezdődő életről is, amelynek igazságát sokan megkérdőjelezik, a világ döntéshozói így szabad utat nyitnak az ölésnek az emberi élet védelme helyett. A hazánkban több mint egy éve bevezetett „szívhangrendelet” is terítéken volt, s ennek következményeként számosan elálltak az abortusztól, hiszen az anyaméhben lévő parányi élet hangjánál nincs fülnek kedvesebb muzsika.

Az eutanáziával kapcsolatban mindannyian egyetértettek abban:

élet és halál kérdése egyedül a Jóisten kezében van.

S abban, hogy az öröklétbe való átmenet is emberhez méltó módon, humánusan történjen, nagy szerep jut az egyháznak. Ha bevezetnék a világban azt, hogy az embernek joga van bármikor megválnia az élettől, akkor az élet civilizációja helyett a halál kultúráját építenénk, ám ehhez keresztény ember nem asszisztálhat.

Forrás: keesz.hu

Képek: Juhász Hajnalka/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre