Azbej Tristan: A magyar és az olasz kormány együttműködést tervez a vallásszabadság és az üldözött keresztények segítésében

A válságövezetekben a leghatékonyabb, legemberségesebb és leglogikusabb megoldás az, ha lehetőséget adunk az ott élőknek a maradásra vagy a hazatérésre – hangoztatta Azbej Tristan azon a konferencián, melyen a Hungary Helps program afrikai eredményeit mutatta be a Vatikán képviselőinek.

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a konferencia alkalmával Davide Dionisivel, a római kormánytól idén kinevezett különmegbízottal is tárgyalt, aki a vallásszabadság védelméért és az üldözött keresztények segítéséért felelős.

Azbej Tristan hangsúlyozta, mindkét kormány fontosnak tartja a vallásszabadság ügyét, miközben a világ gyakran nem hajlandó tudomásul venni, hogy a keresztények a világ legnagyobb üldözött vallási csoportját képviselik.

Az MTI-nek elmondta, Budapest és Róma között együttműködés elindítását tervezik, egyrészt annak megértésére, miként tudják a nemzetközi szervezetekben képviselni a közös ügyet, másrészt hogyan tudják hatékonyan segíteni Afrikában, a Közel-Keleten és a világ más részén az üldözött keresztény közösségeket.

Azbej Tristan felszólalásában hangsúlyozta, Afrikában egyesek lehetőséget, mások veszélyt látnak. Hozzátette, a gazdasági válság, az egymást követő katonai puccsok és konfliktusok, az élelmiszer- és vízhiány, a tömeges kivándorlás, valamint a szélsőséges politikai és vallási nézetek terjedése hatalmas válságövezetté tették Afrikát, ugyanakkor a keresztény egyházak jelenlétének köszönhetően nem kizárt, hogy néhány évtizeden belül a keresztény Afrika fogja evangelizálni a hitben szegény Európát.

Kicsi ország vagyunk, és nem gondoljuk, hogy meg tudjuk menteni az egész világot, de büszkék lehetünk az általunk végzett munkára. Egyetlen élet megmentése is számít

– mondta. Emlékeztetett a magyar állam több mint ezer éves keresztény történetére, amely maga is megtapasztalta, mit jelent üldözést és idegen megszállást elszenvedni, vagy azzal szemben életet áldozni.

A 2016 óta működő Hungary Helps a világ ötven országában, háromszáz programmal, több mint 1,5 millió embernek segít abban, hogy ne kelljen elhagynia hazáját, vagy hazatérhessen. A világban 300 millió embert üldöznek keresztény hitük miatt, és ennek legborzasztóbb arca Afrikában mutatkozik meg, ahol minden ötödik keresztény üldözött. Hangsúlyozta, hogy Nigériában tavaly több mint 5000 keresztényt öltek meg, ami a világban 2022-ben a hitük miatt meggyilkolt keresztények 89 százaléka. A Hungary Helps Afrika 22 országában, 120 projekttel van jelen, és 80 afrikai diák ösztöndíjjal magyar egyetemeken tanul.

Azbej Tristan kifejtette: humanitárius segítséget nyújtanak többek között sebesülteknek és a meggyilkoltak családjainak az újrakezdésben, az elpusztított települések, iskolák újraépítésében, a tönkretett, felgyújtott mezőgazdasági területek ismételt hasznosításában vetőmaggal, vízzel, az állatállomány növelésével, segítenek a belső menekültek ellátásában is. Hangoztatta: a Hungary Helps titka a helyi egyházakkal való együttműködésben rejlik. Együtt dolgoznak a katolikus és a protestáns egyházakkal, és a segítség nem kizárólag a keresztényeket, hanem a velük együtt élő közösségek egészét érinti.

Az államtitkár említette a Nigériában újjáépített iskolákat, a Dél-Afrika vidéki térségeiben nyitott klinikákat, Kenyában a szegény és kábítószerfüggő fiatalok rehabilitációját, Ghánában a napelemes energiatermelést, Etiópiában a mentális és fizikai traumát elszenvedett, elvándorolt fiatalok hazatérésének segítését.

A Hungary Helps bizonyította, hogy a válsághelyzetek megoldásának leghatékonyabb, legemberségesebb és leglogikusabb megoldása az, ha lehetőséget kínálunk az érintett embereknek a maradásra, vagy hazájukba való visszatérésre

– mondta. Azbej Tristan a legújabb projektek között a Száhel-térségnek szánt segítséget említette, ahol akkora lehet a humanitárius tragédia, hogy annak hatása Európában is érezhető lesz, mert tömeges migrációt indíthat el. Kiemelte, hogy a parlament a napokban döntött arról, hogy a migráció, a terrorizmus megfékezésére 200 fős magyar katonai misszió szolgálhat a jövőben Csádban.

Azt valljuk, hogy az afrikai válságokra, afrikai megoldást kell találni

– hangoztatta. A Hungary Helps Afrikában – fókuszban a keresztények sérülékeny csoportja című konferenciát a Vatikánban, a Cesi-palotában rendezték. A Szentszék képviseletében Fortunatus Nwachukwu nigériai érsek, az Evangelizációs Dikasztérium titkára köszönetet mondott a magyar kormánynak és a magyar népnek a világ számos részén, többek között a keresztényeknek nyújtott segítségért.

Ferenc pápának a Mindnyájan testvérek kezdetű enciklikáját idézte, miszerint egyes emberek és országok képesek a rászorulókhoz hajolni, mások viszont rohanó életükben elfordítják tekintetüket. Magyarország nem fordítja el tekintetét és hozzájárul az afrikai országok és a Nyugat közötti kapcsolatok javításához, melyekre a mai napig a gyarmatosítás és a rabszolga-kereskedelem múltja nyomja rá bélyegét.

Az érsek hozzátette: a pápa gyakran hangoztatja, hogy a ma tapasztalható ideológiai gyarmatosítás veszélyesebb, mert ez a humanitárius támogatásért cserébe a szegény országokat olyan politikák elfogadására igyekszik kényszeríteni, melyek szemben állnak érdekeikkel.

Magyarország úgy segít, hogy nem diktál ideológiát, ez a testvériségi enciklika szellemisége, ezt hirdeti Ferenc pápa

– jelentette ki. A Hungary Helps programjait Alfred Agyenta, a ghánai Navrongo-Bolgatanga egyházmegye püspöke és Felicien Ntambue Kasembe, a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kabinda püspöke mutatta be. Az eseményen jelen volt Fodor Réka orvos, az Afrika Alapítvány vezetője.

(MTI)

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre