A spanyol kiscsapat, amely szépen csendben maga mögé utasította a gigászokat a bajnokságban

A Real Madrid a hétvégi Rayo Vallecano elleni hazai gólnélküli döntetlenje után már nem vezeti a spanyol bajnokságot, ugyanis az idény meglepetés csapata, a Girona FC ismét nyerni tudott, aminek köszönhetően az élre is álltak.

Meseszerű szezonja van eddig a Gironának, valószínűleg a legmerészebb álmaikban sem gondolták volna, hogy az őszi szezon végéhez közeledve majd ők fogják vezetni a La Ligát. Pedig jelenleg igencsak ez a helyzet, 10 győzelmük mellett egy döntetlennel és egy vereséggel rendelkeznek.

Mindössze a Real Madridnak sikerült őket megverniük, a királyi gárda 3-0-ra nyert a Girona otthonában, viszont több mérkőzésen is pontokat hullajtottak, aminek köszönhetően a kiegyensúlyozott Girona jelenleg két ponttal vezet a Real, és néggyel a Barcelona előtt.

A katalán együttes komoly skalpokat gyűjtött be idegenben, a Sevilla és a Villareal otthonából is sikerült elhozniuk a három pontot. Már a tavalyi szezonban is megcsillogtattak valamit a tudásukból, bár az utolsó mérkőzések nem sikerültek túl jól, végül így is a 10. helyen végeztek a bajnokságban.

Túl sok elsőosztályos tapasztalattal azért nem rendelkeznek, mivel 1959 és 2008 között főleg a spanyol harmadik és negyedik ligában szerepeltek, de voltak olyan idények, amikor csak a regionális bajnokságokban tudtak elindulni.

2008 nyarán aztán 49 évnyi kihagyás után tértek vissza a másodosztályba, de a következő évek főleg a klub gazdasági helyzetének rendbehozásáról szóltak, 2013-tól viszont elkezdett jobb minőségben játszani a csapat.

2013-ban, majd 2015-ben és 2016-ban is eljutottak a rájátszást érő helyekig, sőt, egy mérkőzésre voltak a feljutástól, de előbb az Almeira, majd a Zaragoza és az Osasuna állta az útjukat az utolsó pillanatban. A legfájóbb talán a 2015-ös vereség lehet a számukra, ugyanis abban az évben csak a rosszabb gólkülönbségük miatt maradtak le a biztos feljutást érő második pozícióról, amit végül a Sporting Gijón szerzett meg.

A 2016/2017-es idényben aztán sikerült megtörniük a jeget és történetük során először feljutottak az első osztályba. Sokáig azonban nem tudták megvetni a lábukat a La Ligában, két évvel később ismét a második ligában találták magukat. Újabb évtizedeket szerencsére nem kellett várniuk az újabb elsőosztályos szereplésükre, 2022 nyarán visszaküzdötték magukat az elitbe. A küzdést pedig vehetjük szó szerint is, mivel abban a szezonban csak egy hajszálon múlott, hogy megszerezzék a rájátszást érő helyek egyikét.

Végül, ha nehezen is, de megugrották a feladatot, a rájátszást pedig magabiztos teljesítménnyel nyerték meg. Ha csak az elmúlt három évet nézzük, akkor óriási lépésekkel haladnak előre, már csak az a kérdés, hogy meddig tudják fenntartani ezt a teljesítményüket, akár az is benne van a pakliban, hogy megismétlik a Leicester 2016-os csodáját.

A címlapképen a Girona FC játékosai láthatóak az Osasuna elleni mérkőzésen. Fotó forrás: FC Girona Instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre