Egy EU-s bizottság az LMBT-családok kötelező jogi elismerését akarja rákényszeríteni a tagállamokra

Az Európai Parlament egyik bizottsága úgy véli, hogy az uniós tagállamokat kötelezni kell az LMBT-szülők elismerésére. Még akkor is, ha ezt saját jogszabályaikban tiltják.

Az Európai Parlament jogi bizottsága kedden 14 szavazattal 4 ellenében elfogadta azt a javaslatot, hogy az Európai Unióban mindenhol elismerjék az egy tagállam által elismert szülői minőséget.

Maria-Manuel Leitão-Marques előadó szerint a jelenlegi állapot, miszerint nem minden tagállam ismeri el az LMBT-családok szülői jogait, elfogadhatatlan. Szerinte „ez jelentős veszélynek teszi ki a gyermekeket, mivel nem biztosított számukra a hozzáférés az örökléshez, az eltartáshoz és az oktatáshoz kapcsolódó jogokhoz”.

A jogszabályt azonban a parlamentben konzervatív hangok bírálták. A szavazás során Alessandra Basso olasz EP-képviselő, a konzervatív Liga párt tagja szélesebb körben osztott ellenvetésekre mutatott rá.

Basso szerint nem szabad a nemzeti szabályozásokkal ellentétes európai jogszabályokat alkalmazni!

Bert-Jan Ruissen holland EP-képviselő is kritikusan nyilatkozott a javaslatról. Nézete szerint, az legitimálná a béranyaság „gonosz” gyakorlatát.

Korábban más érintett bizottságok is egyetértettek a törvényjavaslattal. A következő lépés az Európai Parlament, ha pedig ott elfogadják a javaslatot, akkor a tagállamok az Európai Tanácsban dönthetnek róla.

Forrás: cne.news

Címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre