Felmérés: egyre több amerikai véli úgy, hogy az USA a kelleténél jobban támogatja Ukrajnát

Az amerikai Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése szerint egyre inkább apad az ukrajnai háború republikánus támogatása. Az amerikaiak 41 százaléka szerint az Egyesült Államok túl sokat tesz Ukrajna támogatásáért, 64 százalékuk szerint pedig sem Oroszország, sem Ukrajna nem nyeri meg a háborút.

Változóban az amerikai emberek vélemények az orosz-ukrán háborúról. A felmérés szerint az amerikaiak 41 százaléka szerint az Egyesült Államok összességében túl sokat tesz Ukrajna megsegítéséért. Nem is olyan régen, idén júniusában még csak a válaszadók 29 százaléka gondolta így! A válaszadók 33 százaléka szerint az USA éppen megfelelő mértékben támogatja Ukrajnát, s csak a megkérdezettek negyede véli úgy, hogy az Egyesült Államok nem tesz eleget Ukrajnáért.

A pártpreferenciák szerinti megoszlás azt mutatja, hogy mind a republikánusok (62 százalék), mind a függetlenek (44 százalék) egyre inkább úgy látják, hogy az Egyesült Államok túl sok erőfeszítést tesz Ukrajna támogatásáért.

Mindkettő magasabb érték, mint 2022 augusztusa óta bármikor. A demokrata szavazók közül egyébként csak 14 százalék gondolkodik úgy ebben a kérdésben, mint a republikánusok többsége.

2022 augusztusában az amerikaiak nagyobb része (66 százalék) úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak támogatnia kell Ukrajnát annak érdekében, hogy visszaszerezze korábbi területeit, még akkor is, ha ez egy elhúzódó konfliktushoz vezet. Ez a nézet mostanra csökkent, de nem változott meg teljesen: az amerikaiak 54 százaléka továbbra is kitart mellette. 43 százalékuk azonban azt támogatja, hogy az USA próbáljon segíteni a háború gyors befejezésében, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy Ukrajna területeket enged át Oroszországnak.

A háború, illetve Ukrajna pénzügyi támogatásáról:

ma az amerikaiak 61 százaléka szerint korlátozni kellene az Ukrajnának Washingtonból nyújtott pénzügyi támogatást.

Tíz republikánusból több mint nyolc ezt a nézetet osztja. Az amerikaiak 37 százaléka, köztük a demokraták 65 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak addig kell pénzügyi támogatást nyújtania Ukrajnának, amíg ezt Kijev kéri.

A Gallup idén júniusban kezdte el feltenni azt a kérdést, hogy ki nyeri a háborút?

Nos, ma az amerikaiak 64 százaléka szerint egyik fél sem nyer…

Pártpreferencia szempontjában a válaszadók között ebben a kérdésben a legnagyobb az összhang: a demokraták, a függetlenek és a republikánusok között itt alig van különbség.

Forrás: news.gallup.com

Címlapkép: Kramatorszk, 2023. január 20. Bombatölcsért néz egy férfi, miután rakéta csapódott be egy óvoda közelében Kramatorszkban 2023. január 20-án, a kelet-ukrajnai város elleni orosz tüzérségi támadás során. Fotó: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre