„Szúrd le a zsidót!” – Avagy kire szavaznának ma a palesztinok?

Három héttel a Hamász-mészárlás előtt a Palesztin Politikai és Felmérési Kutatócsoport (PSR) közzétette a legújabb felmérését arról, hogy vajon kire szavaznának a Gázában és a Ciszjordániában (West Bank) élő palesztinok, ha megvalósulna a „két állam” elképzelés (akár a Hamász legyőzése után), azaz, ha létrejönne az önálló és független Palesztin állam és az elismerné Izrael államot.

A jelenlegi helyzet tisztázása már csak azért is fontos, mert a palesztin hatóság ellenőrzése alatt álló Ciszjordániában 2005 óta, a Hamász által ellenőrzött Gázában pedig 2006 óta (miután Izrael egyoldalúan kivonult a területről) nem tartottak választásokat.

Nos, a felmérések szerint a Ciszjordániában és Gázában élő palesztinok 34 százaléka Marwan Barghoutit (címlapképen) választaná meg egy önálló palesztin állam kormányfőjének. Csakhogy Barghouti egy hírhedt palesztin terrorista, aki jelenleg többszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti Izraelben. (Korábban a csiszjordániai Fatah ifjúsági szervezetét vezette.)

Először egy 2001-es támadásban vett részt, amelyben egy görög ortodox szerzetes vesztette életét, majd egy 2002-es támadásban Givat Zeevben megölt egy izraelit, végül a Tel Aviv-i Seafood Marketben újabb három embert gyilkolt meg.

A gyilkosságokért kiszabott öt életfogytiglani börtönbüntetés mellett Barghoutit 20 évre ítélték el egy (gyilkossági kísérletben) idő előtt felrobbant bomba miatt, és további 20 évre, terrorszervezeti tagságáért.

A palesztin kutatócsoport felmérése szerint a „második helyen” mint potenciális miniszterelnök a Hamász jelenlegi vezetője, Ismail Haniyeh áll 17 százaléknyi vokssal. Igaz, ő jelenleg Katarban él. A szavazatok 5 százalékát kapná Khaled Mashal a Hamász korábbi vezetője, aki szintén Katarban él.

Haniyeh és Mashal a katari rezsim kikötőjében laknak, ahol hihetetlen luxusban élnek, 5 csillagos üdülőhelyeken – írta a Dossier.today. Miközben az izraeli szárazföldi invázió elkezdődött, Haniyeh Katarban egy zöld képernyő előtt beszélve követelte hogy a gázai “nők, gyermekek és idősek” is áldozzák fel magukat a “palesztin ügyért”.

Ötből négy palesztin egyáltalán nincs megelégedve a PFSZ jelenlegi elnökével, Mahmud Abbásszal, mert nem tartják őt elég radikálisnak, tehát egy új választáson neki semmi esélye nem lenne vezetni egy önálló palesztin államot. Ugyanakkor a nyugati hatalmak és maga Izrael is Abbászt tartja a legpuhább ellenfélnek, annak ellenére, hogy részint nem ismeri el a Holokausztot, részint maga Abbász indította el azt a programot, amely szerint az izraelieket meggyilkoló „harcosoknak” jutalom jár, haláluk esetén pedig a családjukat kárpótlásban kell részesíteni.

A palesztin közvélemény-kutatás szerint – éppúgy mint a múltban – nagyon sokan jelenleg sem fogadnák el Izrael állam létét egy Palesztin állam mellett.

A megkérdezettek 58 százaléka jelenleg is támogatja a intifádát, azaz az Izrael által elfoglalt területeken indított palesztin függetlenségi háború. Ezzel is magyarázható, hogy a gázai lakosság soha nem tüntet a Hamász ellen, mert úgy véli, hogy a Hamász őket képviseli.

Az Izrael-ellenes meggyőződést pedig már a gyermekkorukban beléjük nevelik. Nézzék meg az alábbi videóban a palesztin kislányt, aki – miközben arra buzdít mindenkit, hogy szúrják le (stab) a zsidókat – talán azt sem tudja, hogy mit beszél. A propagandavideót a „Jeruzsálemi Intifáda Ifjúsági koalíciója” töltötte fel.

Címlapkép: A hírhedt palesztin terrorista, Marwan Barghouti egy óriásplakáton.

Iratkozzon fel hírlevelünkre