Megnyílt a segélyszállítmányok előtt a rafahi ellenőrzőpont – VIDEÓ

A Gázai övezetben megkezdték azoknak a teherautóknak a kirakodását, amelyek humanitárius segéllyel indultak el szombaton Egyiptomból Gázába.

A 20 teherautó kirakodása azonnal megkezdődött, miután átjutottak a rafahi ellenőrző ponton a Gázai övezetbe. A teherautók gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, 60 tonna élelmiszert – ezen belül lisztet, száraztésztát és babkonzervet – szállítottak a nélkülözőknek. A segélyek elosztását az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNWRA) végzi a Palesztinai Vörös Félhold segélyszervezettel karöltve.

Mintegy 170 további teherautó várakozik humanitárius segélyszállítmánnyal a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán, hogy beléphessen a Gázai övezetbe – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője Kairóban. Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig lesz nyitva a határátkelő, az egyetlen olyan belépési pont a Gázai övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Üdvözölte a segélyszállítmányok megindulását mások között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Olaf Scholz német kancellár és James Cleverley brit külügyminiszter. A Hamász által fogva tartott izraeli túszok hozzátartozói viszont élesen bírálták a műveletet.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Forrás: MTI/Twitter

A címlapkép forrása: Twitter

Iratkozzon fel hírlevelünkre