Az ukránok fontosabbnak tartják a NATO-tagságot, mint az uniós csatlakozást

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) friss felmérése szerint az ukránok 54%-a jelenleg inkább a NATO-tagságot tartja fontosabbnak az ország számára, mint az Európai Unióhoz való csatlakozást – írja az Ukrajinszka Pravda alapján a Kárpáthír.

Az ukránok 54%-a úgy gondolja, hogy a NATO-tagság most a legfőbb prioritás. A válaszadók mindössze 24%-a részesítette előnyben az EU-tagságot. A többi válaszadó egyiket sem tartotta fontosnak, vagy egyáltalán nem tudott dönteni.

A szociológusok hangsúlyozták, hogy jelenleg az ukránok túlnyomó többsége a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozást is támogatja. A februári felmérésben résztvevők 82%-a egyetértett azzal, hogy Ukrajna szabad jövője az uniós tagságtól függ.

Májusban az ukránok 92%-a szerette volna, hogy Ukrajna az EU, 89%-a pedig a NATO tagja legyen. Az EU-csatlakozás támogatásának legnagyobb okai között az ukránok a hosszú távú biztonság biztosítását (a válaszadók 59%-a az első három ok között) és a gazdasági kilátásokat (57%) említi.

A szociológusok azonban megjegyzik, hogy vannak, akik szerint ettől függ az ukrán demokrácia jövője (44%, minden ötödik ezt az indítékot tartja a legfontosabbnak), a jogállamiság biztosítása (45%) és Ukrajna elismerése Európában (41%).

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre