MKK Band & EgyKor zenekar koncert a Katakomba klubban szombaton

Az MKK Band és az EgyKor zenekar október 21-én 20:00-kor közös koncertet ad a Katakomba klub Pengető színpadán.

Az MKK Band a Műegyetemi Katolikus Közösség zenekara, akik hétről hétre szolgálnak a közösségi alkalmakon, valamint sok más egyházi eseményen is. Sok zenész tartozik ide, akik közül ehét szombaton néhányan, köztük az EgyKorból is színpadra lépnek majd a Katakomba klub színpadán.

Az MKK-ból megalakult EgyKor zenekar 2022-ben kezdte meg önálló útját indie-pop, pop-rock műfajban.

Feltörekvő, ígéretes zenekar, akik alig várják, hogy újra színpadra állhassanak, és megmutassák mit jelent számukra a zene, és mit szeretnének képviselni vele. Céljuk, hogy jó hangulatot teremtsenek, és emellett értéket adjanak át. Vissza szeretnének adni abból, amit a Jóistentől kaptak. Ehhez nem kell más, csak a pódium és a hangszerek, na meg a közönség! Ami biztos, hogy ez mind adott lesz az ehét szombati Katakomba-koncertjükön 20 órától!

MKK tagok:

  • Ilyés Teréz – hegedű
  • Pelle Boglárka – hegedű
  • Porubszki Zsuzsanna – fuvola
  • Hegedűs Dóra – fuvola
  • Demeneghi Simone – cselló

EgyKor zenekar tagok:

  • Nagy Dániel – gitár, zongora
  • Péhm Benjámin – gitár
  • Lanczki Péter – dobok
  • Nógrádi Gergely – basszusgitár
  • Porubszki Tamás – ének, gitár

Az esemény apropójából kérdeztem az EgyKor zenekar két alapító tagját Péhm Bendzsi és Porubszki Tomi zenészeket.

Ha jól értem akkor a Műegyetemi Katolikus Közösség zenekarának egyes tagjaiból alakult az EgyKor zenekar. Hogyan zajlott ez a folyamat, illetve miért tartottátok fontosnak egy különálló formáció létrehozását?

Így van, az MKK-ból alakultunk. A Piknik nevezetű ökumenikus eseményre kérték fel a közösség zenekarát, és miután Gerit (Nógrádi Gergely), a basszusgitárosunkat is megkértük, hogy zenéljen velünk ott, akkor állt össze a teljes csapat. Ezt még az is megelőzi, hogy Peti (Lanczki Péter) később csatlakozott az MKK-hoz, de csodával határos módon pont a mi csoportunkba került, és nemcsak jó barátunk lett, hanem dobosunk is. Előtte mondhatni csak ötletelés volt, hogyan is legyen. Végül megalakult a külön formáció is. Eleinte többen kezdtük, azonban le kellett csökkentenünk az alap felállást. Saját dalokat játszunk, de nem kifejezetten dicsőítő jellegű darabokat, mint az MKK-ban, viszont hasonlóan Istenre mutatóakat.

Úgy hallottam, hogy éppen a stúdióban dolgoztok. Ez azt jelenti, hogy egy EP vagy nagylemez várható tőletek a közeljövőben? Milyen jellegű, zenei műfajú, tartalmú dalokat fog tartalmazni a készülő hanganyag?

Igen, egy EP folyamatban van, hála Istennek. Remélhetőleg még idén el is készülnek az utómunkálatok, és ki is tudjuk adni. A műfajunk kicsit nehezen meghatározható, de ha kategorizálni akarjuk, általában az indie-rockot, indie-popot szoktuk mondani. Alapvetően akusztikus felállás, és talán úgy lehetne leginkább meghatározni, hogy ahhoz a keresztény könnyűzenéhez áll legközelebb, amit a gitáros miséken, szentségimádásokon és egyéb alkalmakon hallhatunk.

Hogyan látjátok a keresztény könnyűzenei színtért Magyarországon? Kiket szeretnétek elérni, megszólítani a zenétekkel?

Nem is olyan régen vettünk részt – akkor MKK Bandként – a Magyar Zene Házában egy keresztény könnyűzenei találkozón, ahol a Kárpát-medencéből mindenhonnan érkeztek zenekarok, emellett a mindenki által jól ismert „nagyágyúk” is jelen voltak. Ott is megfogalmazódott bennünk, hogy nagyon intenzív, virágzó időszak ez a keresztény könnyűzenében. Nagyon sok fantasztikus zenész munkálkodik mindenfelé, nagyon jó dalok születnek manapság is. Azzal pedig, hogy profi zenészek által vezetett képzések, táborok, kurzusok jönnek létre, elképesztően sok lehetőség áll még előttünk, hiszen a Szentlélek ihletei így kiegészülhetnek a zenész-szakmai szempontokkal.

Új zenei megjelenés mellett videóklipet is láthatunk majd tőletek? Amennyiben igen, erről lehet már csepegtetni néhány érdekes információt?

Miután a dalok készen állnak a megjelenésre, bizony, illene videoklip-et is készíteni egyik-másik mellé. Tudomásunk szerint pont a Katakombában nyílt lehetőség pályázni klip forgatására, így meglátjuk tudunk-e vele élni, de emellett erős kreativitással bíró emberek vannak a zenekaron belül is, ezért remélhetőleg izgalmas videókból sem lesz hiány.

Hogyan néz ki nálatok a dalszerzés folyamata? Ki a szövegíró, ki a zeneszerző, és milyen téma az, ami mostanában leginkább inspirál titeket ezen a téren?

A dalok többsége, amiket jelenleg játszunk az én szerzeményeim (Porubszki Tomi). Ezek mellett Daninak (Nagy Dániel, gitár/billentyű) is kidolgoztuk pár ötletét, és írtunk már közös dalokat is. Javarészt egy gitárral és dallammal, majd szöveggel készülnek el, amit ha bedobunk a zenekarba, kezelésbe vesszük, és mindenki elsajátítja a maga részét, és közösen is ötletelgetünk, hogy mit hallanánk szívesen az egyes részeken. Kitűzött célunk, hogy az emberek hallják a zenénkben az értékrendünket, azt, hogy Kiből táplálkozunk, és szeretnénk, hogy a dalokon keresztül elgondolkodjanak a világ és a túlvilág dolgain. Rejtett és kevésbé rejtett misszió, amit szeretnénk.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Nagyon sok ötletünk van mindkét felállással, az EgyKorral rengeteg dal van még, ami kidolgozásra vár, vagyis stúdiós munka is lesz még bőven. Emellett koncertek, és az ehhez hasonló fellépésekből is remélhetőleg sok lesz még. Az MKK Banddel pedig a már jól és kevésbé ismert keresztény könnyűzenei dalokat szeretnénk mindenhol minőségi módon játszani, és szépen, a lelket Istenhez emelő módon hangszerelni. A nagyobb, kvázi „szimfonikus” felállás az én mániám is (Péhm Bendzsi), de hála Istennek, a többiek is jól érzik magukat benne. Illetve sokunkban felmerült már, akik voltunk a Forrásponton, hogy milyen jó is lenne, ha egyszer ott játszhatnánk… 🙂

Ti lesztek a második fellépői a Katakomba klub őszi koncertsorozatának. Október 21-én, szombaton léptek színpadra. Milyen érzések vannak bennetek ezzel kapcsolatban? Mit vártok az eseménytől?

Nagyon várjuk már, készülünk, hogy tényleg örömzene és felemelő hangulat legyen a Katakombában, és hogy az egész zenélés a résztvevőkkel együtt egy nagy imává váljon.

Szabad elárulni valamit a felállásról? Milyen lesz a színpadkép, milyen dalokkal készültök?

Röviden annyit tudunk elmondani, hogy az EgyKor egy ötfős, kisebb felállás gitárokkal, dobbal, basszusgitárral, zongorával, és főként Porubszki Tomi barátom énekel, a többiekkel néha vokálozunk. Az MKK Band ehhez képest öt szólóhangszerrel több, lesznek még hegedűk, fuvolák és cselló is. A többit majd ott meglátjátok! 🙂

Mit üzennétek azoknak, akik érdeklődnek a koncert iránt?

Azt, hogy az érdeklődésük tartson ki, és jöjjenek el bátran! Ez nem csak egy koncert lesz! Bár még nekünk is nehéz a fókuszt jól irányítani, de Istentől kaptuk a zenénket, a talentumokat, ezt az egész csapatot, dicsőítsük Őt együtt!

A Katakomba Pengető színpadnak pedig köszönjük a lehetőséget, hogy Náluk is megmutathatjuk, amit csinálunk!

Ha eljössz, rajta leszünk, hogy gazdagabban menj haza, már ha érted!

Czinke Máté 

Iratkozzon fel hírlevelünkre