Balog Tibor belga rendőr barátainak tetszett Budapest: Nem voltak arabok az utcán

A Nemzeti Sport a brüsszeli terrortámadások után megkereste a harminc éve Belgiumban élő Balog Tibort. A 37-szeres magyar válogatott játékos elmondta, hogy mekkora trauma érte a lakosságot, és hogy egyre rosszabb a helyzet az országban.

Felhozta Timothy Castagne, a belga válogatott jobbhátvédje posztját, amit a közösségi oldalán osztott meg, aki „jól megfogalmazta az emberek érzéseit, innen nem lesz megállás, ez a probléma örökké velünk marad”.   

„Ez tényleg velünk marad most már. Sőt, egyre gyakoribb lesz” – mondta. 

Hozzátette, hogy napi szinten vannak konfliktusok, egyre nagyobb a feszültség. Harminc év él Belgiumban, akkor Charleroi „élhető, kedves kis város volt, ma meg már olyan gyenge a közbiztonság, hogy este az utcára is félve kell kimenni”. „Rengeteg a bevándorló, akik nem tudnak, és, ami a rosszabb, nem is akarnak beilleszkedni. Számos konfliktus van köztük és a helyiek között”. 

Elmesélte, hogy két belga barátjával nyáron Budapesten járt, és a második nap neki szegezték a kérdést: Úristen, milyen helyre jöttünk?! 

„Megmutattam nekik Budapest főbb nevezetességeit, elmentünk egy termálfürdőbe, megnéztük a Parlamentet, de nem ez tetszett nekik. Hanem hogy nincsenek arabok az utcákon. Felüdülés volt a számukra”.   

A Vasárnap.hu szerkesztősége szeptemberben Erasmus+ programon vett részt Budapesten, ahol francia fiatalok is jelen volt a SOS Chrétiens d’Orien szervezettől, és nekik is hasonló benyomásaik voltak. Azt mondták, össze sem lehet hasonlítani Budapestet a francia nagyvárosokkal, köztük Párizzsal ahol folyamatosan résen kell lenni, hogy mikor érheti őket támadás, miközben a magyar fővárosban teljesen biztonságban érezték magukat, még éjszaka is. 

A címlapkép forrása: MTI/AP/Martin Meissner

Iratkozzon fel hírlevelünkre