Lengyel választások – A Jog és Igazságosság párt kapta a legtöbb szavazatot az exit pollok szerint

A vasárnapi lengyel parlamenti választásokon az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 36,8 százalékát szerezte meg az urnazárás után közölt exit pollok szerint, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 31,6 százalékát kapta.

Az Ipsos közvélemény-kutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a harmadik helyen a szavazatok 13 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végezne. A bejutási küszöböt átlépné még az Új Baloldal (Nowa Lewica) a voksok 8,6 százalékával, valamint a nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja, 6,2 százalék).

A felmérést végző Ipsos közvélemény-kutató 2 százalékos statisztikai hibát feltételez. Az exit pollok eredményei alapján a PiS 200 mandátumot, a KO 163 mandátumot, a Harmadik Út 55 mandátumot, az Új Baloldal 30 mandátumot, a Konföderáció 12 mandátumot kapna a 460 fős alsóházban. A végső mandátummegosztás a választási eredmények alapján, feltehetőleg kedden válik ismertté. A részvételi arány a választásokon rekordmagas, 72,9 százalékos volt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök X-oldalán köszönte meg a rá szavazóknak a részvételt.

 

Érvénytelen lesz a parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás.

A referendum akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta, az exit poll szerint a részvételi arány 40 százalékos lett. A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke nagy sikernek nevezte az eredményt, kiemelve, hogy pártja most negyedszer a történetében és harmadszor egymás után győzött a parlamenti választásokon.

Kérdés viszont, hogy ezt a sikert újabb kormányzati időszakká lehet-e átváltani

– fogalmazott a pártelnök. Hangsúlyozta: függetlenül a végleges szavazási eredményektől, a tömörülés mindent megtesz azért, hogy továbbra is megvalósíthassa programját. Donald Tusk, a KO elnöke elismerte: még ambiciózusabbak voltak az álmai, de a választás a rossz idők, a PiS-kormányzás végét jelenti.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) vasárnapi sajtóértekezletein több mint kétszáz kisebb, a szavazás folyamán történt incidensről számoltak be. Az egyik varsói szavazóhelyiségben pirotechnikai ellenőrzésre volt szükség egy elhagyott hátizsák miatt. Emellett a PKW-hoz számos panasz futott be azon szabálytalanságok miatt, amelyeket a választópolgárok a népszavazási lapok kiosztásakor észleltek a szavazóhelyiségekben.

A címlapképen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre