Ez itt a kérdés: Magánügy lett a hit? Hová tűntek a keresztények?

A 2022-es népszámláláson közel négymillióan nem nyilatkoztak a felekezeti hovatartozásukról. Máshogy élik meg az emberek a vallásosságukat? Magánügy lett a hit? Hová tűntek a keresztények? – teszik fel a kérdéseket az M5 műsorában. Az Ez itt a kérdés adásában Berkesi Gábor református lelkész, Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Gerzsenyi Krisztián, a Vasárnap.hu főszerkesztője és Nagypál Szabolcs, az MCC Jogi Iskola vezetője vendégeskedett. A műsort Gulyás István vezette.

Fischl Vilmos kiemelte, jelenleg is zajlik a kutatás, amely azt a négymillió embert vizsgálja akik nem vallották meg felekezeti hovatartozásukat. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára elmondta, ennek fő célja, hogy az egyházak megtudják szólítani ezt a réteget is. Berkesi Gábor egy André Zsigmondtól idézett, miszerint: Isten, kell, a háza nem.

Hazánkban minden irányzat Nyugatról jött, sok száz évvel ezelőtt és most is. Nyugat terjeszkedik, belép a mindennapi életünkbe, és ez nem azt hozza, hogy az élő Isten igazsága mennyire fontos

– fogalmazott a református lelkész. Nagypál Szabolcs több lehetséges magyarázatot is felsorolt, mi lehet ennek az oka.

A keresztény ember bennünk berzenkedik, hogy Krisztust megvallani minden időben kötelességünk. Kérdés, hogy mennyire vehetjük komolyan azoknak a kereszténységét, akik egy ilyen hitvallási helyzetben nem vallották magukat kereszténynek

– mondta az MCC Jogi Iskola vezetője, hozzátéve, ez lehet túl szigorú és nem itt kell megvallani, hanem a végidőkben, ez csak egy népszámlálás. A népszámlálás politikai visszhangjáról, valamint arról hogy a politikai színtéren lehet e valaki keresztény Gerzsenyi Krisztián úgy fogalmazott, azok a politikusok, akik az egyházak tanításait szeretnék képviselni, miért ne politizálhatnának? 

A keresztény értékekről és az egyház felelősségéről Fischl Vilmos leszögezte, az önvizsgálatot senki nem spórolhatja meg. Fontos tudni, hogyan tudok hiteles keresztény maradni – emelte ki.

Ha Afrikában, a nehéz körülmények között hitelesek tudnak lenni az emberek, akkor át kell gondolnunk, hogy ebben a jólétben, amiben Európában élünk, hogy felejthetjük el sokszor a mi kereszténységünket, és akik sokszor nyomorognak azok hogyan tudják mégis megélni a vallásukat. 

– fogalmazott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, hozzátéve, ezeket kell átgondolnunk a következő hónapokban. Arra a kérdésre, hogy hogyan erősödhet a kereszténység, Berkesi Gábor megosztotta lelkészi tapasztalatait, miszerint nem mindegy, hogy a hívő miket tapasztal ha betér egy istentiszteletre, vagy csak beszél a lekésszel vagy pappal. Az egyházi iskolákra kitérve úgy fogalmazott, a létszámmal nincs gond, a szülő keresi a gyermeke számára az óvó-védő közeget, a deviancia ellen. 

A média felelősségét kiemelve Gerzsenyi Krisztián hangsúlyozta, fontos felhívni a keresztény emberek figyelmét arra, hogy nincsenek egyedül:

Ez egy visszatartó erő is lehet, hogy azért sem csatlakoznak a gyülekezetekhez, mert azt látják hogy fogynak. Ezért fontos szempont lehet az, hogy közvetítsük a médiában a jó példákat – templomfelújítás, segélyszervezetek – , és ne csak a negatív hangokat erősítsük amik arra törekednek hogy lekicsinyítsék a vallásos emberek számát.

A Vasárnap.hu főszerkesztője szerint komoly viták mennek erről a keresztény médián belül is. Nagypál Szabolcs szerint jó, hogy ennyi iskolát vállal az egyház, és ez egy jó alkalmat teremt arra, hogy  kapcsolódni tudjanak a keresztény üzenetekhez. 

Az értelmiségnek fontos szerepe van. A kommunizmus idején el voltak hallgattatva a keresztény értelmiségiek, a 90-es években nagyítóval kellett keresni a médiában egy-egy keresztény megszólalót, és fontos hogy itt a XXI. században közéletileg hozzászóljunk a dolgokhoz. 

– fogalmazott az MCC Jogi iskolának vezetője kiemelve, a politikai diskurzus nem mindig a legfontosabb oldaláról közelíti meg ezeket a kérdéseket, és ezért a fontos, hogy a keresztény értelmiségiek ugyanarról a témáról más összefüggéseket tárjanak föl. 

Ti vagytok a föld sója – mondja Jézus, és nem azt mondja hogy az egész Földet sóbányává kell változtatni, hanem sóként fontos szerepünk van az ételben. 

– zárta a beszélgetést Nagypál Szabolcs. Az adást teljes egészében itt tekinthetik meg:

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre