Horgas Péter, a baloldal veterán politikai aktivistájának útja az SZDSZ-től a Párbeszéd megalapításán át, a pedagógus-tüntetések szervezéséig

Horgas Pétert, baloldali politikai körökben az egyik legtöbb helyen megfordult aktivistaként ismerik. Ő nem más, mint a pedagógus-tüntetések főszervezője. Hosszú pályafutása során, több szálon kötődött a baloldalhoz, állandó médiajelenlétével pedig mindig valamilyen nekik kedvező ügynek ácsolt színpadot.

A kezdetek

Horgas Péter, 1963-ban született Budapesten. Igazi irodalmi közegben, hiszen szülei Horgas Béla költő és Levendel Júlia írónő voltak. Horgas a Magyar Képzőművészeti Főiskola díszlet- és jelmeztervező szakán végzett 1988-ban.

Már egészen korán aktív szerepet vállalt a politikában, mozgolódását a Demokratikus Charta környékén kezdte.

A Demokratikus Charta olyan baloldali politikai mozgalom volt, mely célként tűzte ki a 90-es években, hogy az MSZP-t újra szalonképessé tegye, és a szokásos diktatúra kiépítésével vádolja meg a jobboldalt.

A Charta egyik alapítója az a Farkasházy Tivadar volt, aki szerint a Demokratikus Chartát az utcán virággal és gyertyával felvonulók legitimálták.

Először akkor került az újságokba Horgas Péter, amikor 1994-ben a Demokratikus Charta március 15-ei megmozdulásáról hazafelé tartva megszúrták a kisföldalattiban. A Magyar Hírlaptól kezdve a Népszaván át mindenki beszámolt a súlyos bűncselekményről, mely szerint Horgas egy román újságíró védelmére kelt, akibe két ittas férfi annak vélelmezett zsidó származása miatt kötött bele. Horgas Péter maga is a metrón tartózkodott, az indulatos szóváltásból nem maradt ki, a „zsidózásra” Horgas azzal reagált, hogy ő is az, mire az egyik férfi combon szúrta, ezzel pedig 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okoztak neki.

20 évvel ezelőtt, 2003-ban az MSZP–SZDSZ-kormány haszonélvezője volt, a baloldal kormányzása idején jutott többek között a Nemzeti Színházban kreatív igazgatói pozíciójába is.

2008-2009-ben, az AKKU kulturális és esélyegyenlőségi telephely vezetője, amely az akkori Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kapott 30 millió forint támogatást.

2010-től kezdve egyre több kormányellenes megmozdulás köthető hozzá

2013-ban, Horgas is egyike volt a Párbeszéd nevű liberális párt alapítóinak. Az akkori időszakra így emlékezett vissza egy Népszabadság interjúban „magamon is csodálkoztam, hogy ötvenévesen miért kellett pártalapításban részt vennem. Akikkel megalapítottuk a PM-et, a barátaim lettek.” A Párbeszéd méltatásáért sem kellett a szomszédba mennie, „Amit ez a párt megpróbál képviselni, azt keresem én is a színházban: párbeszédet.”

Több Párbeszédes alapító politikus társaságában, Horgas Péter (jobb oldalról a második térdelő). A képen szerepel Szabó Tímea (álló sor: jobbról a második), Karácsony Gergely főpolgármester (utolsó sor), Jávor Benedek, Szabó Rebeka és Tordai Bence jelenlegi társelnökök, valamint Perjés Gábor (utolsó sor közepén), aki nem mást, mint a Párbeszéd táskás (ládikás) embere. Forrás: Párbeszéd-Zöldek Kispest Facebook oldal

2015-ben meghirdette a Nemzeti Minimum Programot. Amely azért is volt fontos, hiszen a baloldal akkor a gyermekéhezést állította kampánya középpontjába, így Horgas civil kezdeményezésével erre csatlakozott rá, ezzel pedig hozzájárult a téma napirenden tartásához.

2015-ben berobbant a migrációs válság Európában, migránsok a határon, kvóta Brüsszelben

2016-ban Horgas a migrációt támogatva Alföldi Róberttel, és a Helsinki Bizottsággal együtt közösen tüntetést szerveztek a Kossuth térre, „Lásd meg az embert” elnevezéssel. Ott olyan mondatok hangoztak el, mint

“alig több mint ezer menedékkérő ember befogadását visszautasítani pitiáner dolog.”

vagy, hogy „Európa, és benne Magyarország, számukra az egyetlen esélyt: a reményt jelenti.”

Akkor a tüntetések azt a célt tűzték ki, hogy a magyarok fogadják el a betelepítési kvótát.

Ehhez a tüntetéshez csatlakozott a Tanítanék Mozgalom is, így már akkor egy színpadra került Törley Katalin és Horgas Péter, a mostani pedagógus-tüntetések állandó két főszervezője. De erre a színpadra állt fel Donáth László is, a Momentumos EP képviselő Donáth Anna apja is. Természetesen ugyanebben a témában nem maradt ki a tüntetések sorából a DK, a Párbeszéd és az MSZP sem.

2016. december 18-án Horgas Péter „Aleppoval vagyok” táblával a kezében demonstrált Szíria mellett Budapesten. A tüntetést Jámbor András és a Kettős Mérce szervezte az Orosz Nagykövetség elé.

2017-ben Horgas csatlakozott a „Tettek-ideje” Facebook csoport kezdeményezéseihez, annak érdekében, hogy megszólítsák azokat, akik szerint nem voltak eredményesek az elmúlt években a tüntetések. Horgas szerinte a „Tettek ideje” csoport célja nem más, mint „egy-egy ügyben már jól működő szervezeteket, tenni akaró embereket hálózatba tömöríteni.” A csoportban többek között olyan praktikákat osztottak meg egymás között, mint, hogy hogyan dokumentálják a tevékenységüket, az akciókat, és hogyan alakítsanak ki sikeres mozgalmakat.

2018-ban a választásokat megelőzően Soros György davosi beszéde után, többek között Horgas is aláírta azt az ellenzéki pártoknak szóló nyílt levelet, amelyben a beszédben foglalt ellenzéki összefogásra hívja fel a pártokat. Az aláírók között volt például Mellár Tamás, Kincses Gyula, Ferge Zsuzsa vagy éppen Vásárhelyi Mária is. 

2018. március 21-én, a 2018-as választás utolsó pillanatában Márki-Zay Péter közös ellenzéki összefogásra szólított fel mindenkit. Sajtótájékoztatón mutatta be a 106 körzetben esélyes „rendszerváltó” jelölteket. A listák elkészítésében pedig több civil szervezet is segédkezett, többek között Horgas Péter is (kép jobb szélén), valamint a Partizánból jól ismert Gulyás Márton is (kép bal oldalán a második). Forrás: Márki-Zay Péter Facebook oldala

A „független” képviselő-jelölt

2019-ben az önkormányzati választásokon Nagykovácsiban független képviselőjelöltként bontogatta volna politikai szárnyait. Azonban a választáson résztvevők 22%-nak támogatásával nem jutott be a testületbe.

Horgas a „civil” szervezetgyűjtő

Az aktuális baloldali témához mindig új „civil” szervezetet hoz létre. Így jött létre a Főnix Mozgalom, Nemzeti Minimum Mozgalom, az AKKU vagy éppen újabban a Civil Bázis is.

A Főnix Mozgalmat a 2018-as választás után hozta létre, mint társadalom-politikai mozgalmat, melynek az a célja, hogy programjain keresztül változást érjen el, és egy igazságos jogállam jöjjön létre. Az alapítók között megtalálható: Ferge Zsuzsa, valamint az a Molnár Áron is, akinek ma már saját mozgalma is van, Noár néven. Aki szintén aktív szervezője a pedagógus-tüntetéseknek.

2020-ban az SZFE és a gyöngyöspatai per kapcsán is tüntetéseket szervezett.

A gyöngyöspatai szegregációs perben, egy iskolában, még a baloldali kormányzás idején megvalósult jogtalan elkülönítés és nem megfelelő oktatási színvonal miatt folyt az eljárás. 2010 után a jogsértő helyzet megszűnt, azonban Soros-szervezetek elérték, hogy az érintettek pert indítsanak és pénzt követeljenek. A kormány felajánlotta, hogy anyagi kárpótlás helyett a károsultak kárait, természetben, azaz oktatás útján térítenék meg. Horgasék akkor ez ellen szerveztek tüntetést, ugyanis ők a károsultak részére csak a pénzbeli kártérítést tartották elfogadhatónak.

És így volt szintén az SZFE ügyben is, amikor az egyetemi modellváltást támadták. Ott sem az érdekelte őket, hogy a modellváltással az egyetem versenyképesebb lesz, sokkal önállóbb és jobb kapcsolatot is képes kialakítani a szakmával.

Horgas Péter 2020. október 24-én a Mindannyiunk Szabadsága freeSZFE tüntetésén Budapesten. Forrás: Csoszó Gabriella fotós Facebook oldala

Horgas Péter 2020-ban a Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! elnevezésű tüntetésen, ahol később a Kossuth téren fel is szólalt. Forrás: YouTube

Horgas 2021-ben a koronavírus idején hasonlóan embertelen magatartást folytatott, amikor a járványkezelést támadta, több alkalommal kritizálta a tisztifőorvost, és próbálta a védettséget is kétségbe vonni. Amikor megkapta a védettségi igazolványát, így írt róla közösségi oldalán: „Na én is megkaptam, hogy védett vagyok. Egyelőre erről a tényről ketten nem tudnak, a testem és a vírus. Szóval jelzem: nem vagyok védett. Megy a hülyítés.”

Horgas Péter Facebook bejegyzése

Szintén 2021-ben ő sem maradt ki a gyermekvédelmi törvény menetrendszerű támadásából, így fordulhatott elő az, hogy az a törvény, amely sok jogszabály között védi a gyermekeket a pedofil bűncselekményekkel szemben, és amelyet a magyarok többsége megvédett a népszavazáson, az szerinte „gyalázatos.”

2021-ben a Civil Bázison keresztül ő is részt vett az előválasztás lebonyolításában. Majd aktív szerepet vállalt a pedagógus-tüntetések szervezésében is. Ő volt a megmozdulások logójának tervezője: szerinte „a kör, benne egy felkiáltójellel arról szól, hogy össze kell fognunk és figyelnünk kell egymásra, ebben a nagyon félelmetes helyzetben.” Jó barátjával és a Főnix Mozgalom alapítótársával Molnár Áronnal tervezték meg.

Horgas Péter Hadházy Ákos mellett, az MTVA székház előtti demonstráción, ahol Horgas az általa tervezett logóval ellátott pulóverben látható. (jobbról a második)

Ő volt az is, aki ülősztrájkot szervezett a Belügyminisztérium elé, amelyen a baloldali pártok is részt vettek a PDSZ mellett.

2023. április 24-ei ülősztrájk a Belügyminisztérium előtt. Horgas Péter (első sor balról a negyedik) mellett a Jobbik, a DK, az MSZP, a Momentum, valamint a Párbeszéd képviselői is demonstráltak. Forrás: PDSZ élő videó, Facebook

2023. nyarán mivel a pedagógus-tüntetéseket hivatalosan is szüneteltették, megrendezte Ujhelyi Istvánnal a SzázSzó rendezvényt, ahol a „minden rendszer megbukik egyszer” jelmondat alatt hívott össze baloldali képviselőket, újságírókat és aktivistákat.

Horgas Péter a veterán baloldali aktivista

Horgas Péter szivárványszínű életrajza jól mutatja, hogy van út a SZDSZ-től indulva a Párbeszéd megalapításán át, a pedagógusokig. Karrierje során nem vállalkozott kevesebbre, minthogy mindig napirenden tartsa az aktuális baloldal által vitt témát, és „civilként” ő is beálljon a kormányt támadók sorába.

Horgas Péter nem is választhatott volna magának jobb szakmát, mint a díszlettervezést, hiszen politikai aktivistaként sem csinált mást eddig, csupán a hátteret alakítja az aktuális baloldali témához.

Horgas az élő példája annak, hogy a baloldalon semmi sem szűnik meg, csak átalakul. Ha egy téma kifullad, alapítanak egy új civil szervezetet és már ácsolják is a színpadot a következő tüntetésnek.

A baloldal körül nincsenek új emberek, hanem csak a régi garnitúra kap időről időre új huzatot.

A címlapképen Horgas Péter 2023-ban az általa szervezett SzázSzó eseményen. Forrás: Ujhelyi István/ YouTube

Iratkozzon fel hírlevelünkre