Drag queen képzést indított a világhírű Princeton Egyetem

A Princeton a világ egyik leghíresebb egyeteme, ahol Albert Einsteintől kezdve számos Nobeldíjas tanult és oktatott, illetve oktat még ma is. Hazánk fiai közül itt tanított Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus és többek között Neumann János matematikus is. Hallgatói között volt az Egyesült Államok 4. elnöke, James Madison, a 28. elnöke, Woodrow Wilson, valamint a 35. elnöke, John. F. Kennedy is.

A Princetonra járni tehát minden időkben rangot és biztos karriert jelentett. Ezért több mint megdöbbentő az a hír, amely szerint az egyetem vezetése elindított egy „Drag University” nevű, egyéves programot, amelynek célja „a hallgatók képzése művészeti formában”. A képzést a Gender + Sexuality Resource Center mentorálja, amely „befogadó egyetemi közösséget támogat a nők, a femme, a transz és a queer princetoniak számára”.

Ez magyarul azt jelenti, hogy mindazok az egyetemi hallgatók, akik magukévá teszik az LMBTQ elveit, illetve magukat is oda sorolják, egy év alatt elvégezhetik a drag queen kurzust, amely feltehetően Princeton-i pecséttel tekintélyes előnyt biztosíthat nekik, ha ezen a területen (is) dolgozni szeretnének. Ezért persze fizetniük kell, pontosan 83.140 dollárt. Cserébe tanulhatnak a drag történelméről, a koreográfia, az arcfestés és a fotózás rejtelmeiről, valamint arról, hogyan varrhatnak maguknak igazi drag queen ruhákat.

Ez utóbbiról egyébként már számos videó is terjed a neten:

Ami a drag történetét illeti, az eredetileg egy színházi kifejezés volt, amelyet akkor használtak, ha egy nő vagy férfi, a másik nem ruháját vette fel. Mai szóhasználattal élve, ő volt a nőimitátor. Az ókorban Szophoklész Antigonéját, majd az újkor kezdetén Shakespeare Júliáját is nőnek öltözött férfiak alakították.

A drag queen, mint megjelenési forma egy bizonyos RuPaul nevéhez fűződik, aki 1996-ban nyilvánosságot kapott egy 100 epizódos televíziós showban, majd 2009-től elindított egy drag queen tehetségkutató vetélkedőt is. Akkoriban persze még nem volt divat, hogy az általában meleg vagy transznemű férfi drag queenek gyermekeknek szóló „érzékenyítő előadásokat” tartsanak. De ez az idő is eljött.

Itthon a Hírnyolc tavalyi cikke szerint – főként különböző józsefvárosi szórakozóhelyeken (többek között Pikó András „kedvenc kocsmájában” is) gyűlnek össze időről időre a Drag Queen Hungary tagjai, hogy megmutassák magukat és színpadi képességeiket.

Sajnos az idei pécsi Szivárványos Napon már gyermekeknek szóló előadást is tartottak volna drag queen-ek, ahogy arról korábban beszámoltunk:

Kisgyerekeket érzékenyítenének a pécsi Szivárványos Napon, ahol drag queenek, azaz nőnek öltözött férfiak is részt vesznek

A címlapkép forrása: MTI/EPA/Sedat Suna

Iratkozzon fel hírlevelünkre