Szijjártó Péter: Az ankarai terrortámadás rávilágít a terrorizmus elleni globális erőfeszítések fontosságára – VIDEÓ

Az ankarai terrortámadás újra rávilágít arra, hogy mennyire fontos lenne a terrorizmus elleni globális erőfeszítések növelése – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán olvasható bejegyzésben.

Azt írta: a világszintű terrorfenyegetettség soha nem volt még annyira súlyos, mint manapság. Ennek alapvetően két kiváltó oka van: az extrém, szélsőséges ideológiák gyors terjedése és az egyre erőteljesebbé váló migrációs folyamatok felerősödése – fűzte hozzá.

A terrorizmus megfékezésének leghatékonyabb módja tehát a szélsőséges ideológiák visszaszorítása és a migráció megállítása lenne – olvasható a miniszter bejegyzésében.

Mi török barátaink mellett állunk és szorgalmazzuk az Európai Unió és Törökország terrorellenes együttműködésének szorosabbra fűzését

– szögezte le Szijjártó Péter.

Erős robbanás hallatszott Ankara belvárosában a parlamenti ülésszak első napján

A török belügyminisztérium közlése szerint két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. Két rendőr könnyebben megsérült a belügyiminisztérium bejárata közelében végrehajtott támadásban – közölte Ali Yerlikaya török belügyiminiszter az X közösségi platformon.

 

A televíziós felvételeken különleges bombakereső egységeket lehetett látni, amint egy, a parlament és a minisztériumok közelében parkoló gépkocsit vizsgálnak át, amelynek közelében egy rakétavető feküdt az úttesten. A török parlament a nyári szünetet követően vasárnap kezdi meg őszi plenáris ülésszakát. Az AFP török médiaforrásokra hivatkozva azt írja, hogy lövések is eldördültek a kormányzati negyed közelében.

A PKK-hoz köthető fegyveres csoport állhat a háttérben

A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport állhat a vasárnapi ankarai robbantás mögött. A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség a PKK közleményére hivatkozva tudatta, hogy az akciót válasznak szánták Törökország kurd térségekben folytatott tevékenységére.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a terrorizmus utolsó rúgkapálásáról beszélt a parlamentben. Hangsúlyozta, hogy a gazemberek nem érték el és sosem fogják elérni céljaikat. Kiemelte azt is, hogy a terrorizmus kérdését Törökországon belül nagyrészt már megoldották, de továbbra is védeni kell az ország déli – Szíriával és Irakkal közös – határtérségeit.

A címlapkép forrása: Szijjártó Péter/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre