Pert nyert a munkácsi középiskola volt igazgatója az elbocsátásával kapcsolatban

Pert nyert a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola korábbi igazgatója, amely érvényteleníti az első elbocsátását, azonban nem helyezik vissza a pozíciójába. 

Munkácson elindult a magyar oktatás teljes megszüntetése, kezdve azzal, hogy indoklás nélkül, egyik napról a másikra menesztették a korábbi igazgatót, Schink Istvánt, akinek a helyét az ukrán származású Pauk Marija vette át.

Az augusztus végi szakszervezeti gyűlésen az kinevezett igazgató és helyettese jelezte, rövidtávú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként való oktatása, már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul tanítása. 

Azonban a tantestület határozott tiltakozásba kezdett, mire az igazgatóság visszakozott: „most még nem indul új, ukrán tannyelvű osztály és a tanítás nyelve is még marad a magyar, de látjuk, hogy a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban” – jelezte a tantestület.   

A korábbi igazgató ügyében azt közölték, hogy bár Schink pert nyert másodfokon, a harc még nem ért véget: 

„Igazgatónk másodfokon is megnyerte az első elbocsátását érvénytelenítő pert! Sajnos ezzel sem helyezték vissza, mivel a második elbocsátását ez a bírósági döntés nem érvénytelenítette. Az egy másik per része lesz” – írták. 

A címlapkép forrása: Facebook/Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola

Iratkozzon fel hírlevelünkre