Újra európai uniós tagságot kaphat az Egyesült Királyság 

„Társult uniós tagságot” ajánlana Franciaország és Németország Nagy-Britanniának, hogy újjáépítsék az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kapcsolatokat – számolt be az Independent

A két ország egy olyan tervezetet terjesztett elő, amely különböző szinteket hozna létre az országok számára. A tagországok a belső körhöz tartoznának, azonban lehetőség lenne arra, hogy „társult tagként” Nagy-Britannia szorosabb gazdasági kapcsolatokat alakítson ki. 

A tervezet szerint részt kellene vállalniuk a közös költségvetésből, de kisebb arányban, mint a rendes tagoknak, az egységes piacon való részvételért cserébe pedig az Európai Bíróság hatásköre alá tartozna, és el kellene kötelezniük magukat az EU „közös elvei és értékei” mellett. A vámuniónak nem lenne a tagja az Egyesült Királyság, amely így megőrizhetné a független kereskedelempolitikáját. 

A brit konzervatívok üdvözölték a javaslatot, Michael Heseltine volt miniszterelnök-helyettes úgy gondolja, hogy Nagy-Britanniának sürgősen meg kell vizsgálnia a javaslatot, ugyanis „a britek túlnyomó többsége hibának tartja a Brexitet”.   

„A gát kezd átszakadni, és egyre inkább az Európával való integráció felé mozdulnak el” – mondta.

A brexitpárti politikusok viszont dühösek, akik azonnal „kétségbeeséssel” vádolták az uniós országokat a blokk bővítésére irányuló terveik kapcsán, a munkáspártiak pedig egyelőre kizárták, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és kiemelték, hogy „a Munkáspárt jobb megállapodásra törekszik Nagy-Britannia számára. Ez nem foglalja magában a tagság semmilyen formáját”.   

Rishi Sunak miniszterelnök arra a kérdésre, hogy támogatná-e, hogy Nagy-Britannia az EU társult tagjává váljon, egyértelműen kijelentette: „Nem”.   

A címlapképen a hazájuk visszalépését követelik az Európai Unióba brit tüntetők Londonban 2022. október 22-én. A felirat jelentése: a brexit kikészítette az Egyesült Királyságot. Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen

Iratkozzon fel hírlevelünkre