Teljesen megszüntetnék Kárpátalján a magyar oktatást 

A kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Középiskolában nemrég történt igazgatóváltás, és bebizonyosodni látszik, amit már sejtettek a pedagógusok: az ukrán nyelv és oktatás fokozatosan ki fogja szorítani a magyart. 

A Facebookon azt írják, hogy a szakszervezeti gyűlésen Pauk Marija, az új igazgató meg is erősítette a mindezt:

„szakszervezeti gyűlésünkön a kinevezett igazgató és helyettese jelezte, rövidtávú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása, már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul oktatása”.

„Tantestületünk határozott tiltakozását és egységes kiállását látva visszakoztak, most még nem indul új, ukrán tannyelvű osztály és a tanítás nyelve is még marad a magyar, de látjuk, hogy a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban” – tették hozzá. 

Korábban egy friss rendeletre hivatkozva indoklás nélkül, egyik napról a másikra menesztették a korábbi igazgatót, Schink Istvánt, akinek a helyét az ukrán származású Pauk Marija vette át. A tantestület arra számít, hogy az igazgatóhelyettesi posztot is egy magyarul nem beszélő ukrán fogja megkapni. 

Újra elbocsátották a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját

A címlapkép forrása: Facebook/Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola

Iratkozzon fel hírlevelünkre