Sokkoló! Amerikai katonákat küldene Ukrajnába a 48 év alattiak közel harmada!

Sokkolónak nevezte a The Gateway Pundit azt a közvélemény-kutatást, amelynek eredményeit a minap tette közzé a CBS News megbízásából a YouGov piackutató és adatelemző cég. Valóban sokkoló. A 2,335 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérés szerint (amelynek hibahatára plusz-mínusz 2,7 százalék) amerikai csapatokat küldene Ukrajnába a 48 év alattiaknak 30 százaléka!

A fiatalabbakat jellemző harciasság annak ellenére is megdöbbentő, hogy az idősebb és nyilván tapasztaltabb korosztály már kevésbé osztja ezt a nézetet. A 30-44 év közöttieknek is 28 százaléka küldene katonákat, ám a 45-64 év közöttieknek már „csak” 17 százaléka. A 65 évnél idősebbek között százból nyolcan, tehát 8 százaléknyian értenek egyet a gondolattal.

Összességében a megkérdezettek 24 százaléka küldene amerikai katonákat Ukrajnába. 54 százalékuk fegyvereket, 64 százalékuk segélyt, 75 százalékuk pedig (további) szankciókat rendelne el az oroszok ellen.

A YouGov a pártpreferenciákra is rákérdezett. E szerint a demokraták 34 százaléka támogatja, hogy amerikai csapatokat küldjenek Ukrajnába, míg a republikánusoknak csak a fele, 17 százaléka és a függetlenek 18 százaléka.

Ez azért figyelemreméltó, mert éppen a napokban fejtegette egy neves politológus a televízióban, hogy a két párt között már alig vannak különbségek és majdnem mindegy, hogy ki nyeri a következő választásokat. Úgy tűnik, hogy ebben a kérdésben ez nem így van és a republikánusok sokkal józanabbak.

Az is érdekes, hogy a közvélemény-kutatás szerint mára már eltűntek az egykori háborúellenes ifjúsági mozgalmak, amelyek – mint emlékezhetünk rá – erőteljesen ellenezték az Egyesült Államok beavatkozását Vietnamban az 1960-as és ’70-es években, Közép-Amerikában az 1980-as években, Irakban az 1990-es években, Afganisztánban és Irakban a 2000-es években. A forradalom felfalta volna gyermekeit? Akkortájt nagyobb volt a sajtószabadság és kevésbé működött az agymosás? Ki tudja?

„Mindenesetre világos, hogy ha amerikai csapatokat küldenénk Oroszország ellen Ukrajnába, akkor a világ két vezető nukleáris fegyveres hatalma az 1962-es kubai rakétaválság óta, a nukleáris válság legközelebbi pontjához jutna, és Európa nagy részét a NATO-n keresztül háborúba sodorná Oroszországgal. Mindez akkor, amikor az amerikai hadsereg toborzási válsággal néz szembe, ugyanis nincs elég 30 év alatti fizikailag és pszichológiailag alkalmas fiatal a szolgálathoz.” – tette hozzá a The Gateway Pundit.

A cikk ezzel zárul:

„Érdekes kérdés lenne, hogy a 48 év alatti 30 százalékból hányan jelentkeznének önként Ukrajnában harcolni?”

Címlapkép: Amerikai katonák sorakoznak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. június 15-én. Közös járőrözést hajtanak végre amerikai és magyar katonák Hajdú-Bihar- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre