Hölvényi György: A normalitás mintha nem lenne többé szitokszó, mint pár éve

Európának emlékezethiánya van, ezért Európának fel kell fedeznie múltjának értékeit, hogy gazdagítsa a jelent – idézte Ferenc pápát Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője “A mi Európánk” című pódiumbeszélgetés alkalmán a Sapienta Hittudományi Főiskolán. A sorozat első beszélgetésén Dr. Christiaan Alting von Geusau, a bécsi székhelyű Katolikus Döntéshozók Nemzetközi Hálózatának elnöke, Fr. Manuel Barrios Prieto, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsának főtitkára, valamint dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára vendégeskedett. A beszélgetést Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő vezette. Az eseményen részt vettek az Erasmus+ program keretében francia, nagyváradi és budapesti fiatalok is a Kovács K. Zoltán Alapítvány szervezésében.

Hölvényi György bevezetőjében hangsúlyozta: az elmúlt években a koronavírus-járvány és a háborúk meggyengítették az emberek hitét és vallásosságát. Ennek újjáépítése és megerősítése hosszú évek munkája lesz, de leszögezte, hogy a változást mindig magunknál kell kezdeni.

Christiaan Alting von Geusau, a bécsi székhelyű Katolikus Döntéshozók Nemzetközi Hálózatának (International Catholic Legislators’ Network, ICLN) holland származású elnöke hangsúlyozta, mennyire nem tudná elképzelni saját életét az egyesült Európa nélkül, hiszen jelenleg Ausztriában él, és családjában holland, német, angol és spanyol nyelven beszélnek egymáshoz.

Dr. Christiaan Alting von Geusau, a bécsi székhelyű Katolikus Döntéshozók Nemzetközi Hálózatának elnöke. Fotó: Vasarnap.hu/GK

Az egyház elsődleges feladatai közé tartozik az evangélium hirdetése, szentségek kiszolgáltatása, valamint a szeretetszolgálat. Ez meghatározza a mai társadalomra gyakorolt szerepét Magyarországon és Európában is

– fogalmazott Fischl Vilmos. Hozzátette, fontos hangsúlyt fektetni a vallási intézményekre, hiszen ezek formálják Európát. Kifejtette, a muszlim közösségek jelenlétét tudomásul kell venni, és figyelembe kell venni hogy különböző vallások hogyan tudnak együtt megélni Európában.

Balról: Hölvényi György, dr. Fischl Vilmos és Fr. Manuel Barrios Prieto. Fotó: Vasarnap.hu/GK

Hölvényi György szerint a XXI. században arról, hogy mennyire háttérbe szorult a vallás, a politikusok már alig beszélhetnek.  A vallás politikában való felhasználása egy nagyon veszélyes üzem – tette hozzá a politikus.  Manuel Barrios Prieto kifejtette, a kulcs az európai intézmények és a katolikus egyház közti párbeszéd. 

Az emberek alakítják az európai értékeket, és azoknak az előrehaladását. A párbeszéd alapvető, de meg kell tanulnunk, hogyan kell üzeneteket küldeni ezeknek a politikusoknak hogy megértsék

– fogalmazott az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsának főtitkára. Christiaan Alting von Geusau egyetértett az előtte elhangzó gondolatokkal, majd hozzáfűzte, látja, hogy az elmúlt száz évben az oktatásban a katolikus egyház hibát követett el, az igehirdetésbe be kell vonni Európa jövőjének kérdésével kapcsolatban az egyházat.

“A mi Európánk” című pódiumbeszélgetés a Sapienta Hittudományi Főiskolán. Fotó: Vasarnap.hu/GK

A pódiumbeszélgetésen a közönség kérdéseket tehetett fel a résztvevőknek. Azzal kapcsolatban, hogy a kereszténydemokrata pártok valóban kiállnak e az egyház értékei mellett, Hölvényi György úgy fogalmazott: Van egy nagyon határozott kereszténydemokrata kisebbség, akik mindent megtesznek a keresztény értékekért. De azt be kell látni, hogy ez a kisebbségi válság hadihelyzetet jelent.

A jövőévi választásokkal kapcsolatban Hölvényi György kiemelte, “európa saját értékei ellen való kamaszos lázadásának a végét láthatjuk”.  Jó esély van arra, hogy az értékalapú politikában valamiféle találkozás van. 

A normalitás mintha nem lenne többé szitokszó, mint pár éve

– fogalmazott az EP-képviselő, aki ezt a folyamatot látja a fiatalokon is. 

Címlapkép: Hölvényi György, a KDNP és az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője “A Mi Európánk” pódiumbeszélgetés-sorozat nyitányán. Fotó: Vasarnap.hu/GK

Iratkozzon fel hírlevelünkre