Már 800 fölé emelkedett a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma

Nyolcszázhúsz halálos áldozatot követelt a szombatra virradóra bekövetkezett földrengés Marokkóban, hatalmas károkat és pánikot okozott Marrákesben és több más városban – derül ki a belügyminisztérium legfrissebb adataiból, amelyeket az állami televízió idézett.

A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés 7-es magnitúdójú volt, az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra. A minisztérium közleménye szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományban okozott halálos pusztítást.

A halálos áldozatok mellett – az ideiglenes mérleg szerint – 672 ember megsérült, és közülük 205 kórházba került.
A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta. A hatóságok minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez – tette hozzá a belügyminisztériumi közlemény. Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin. Marrákes központjában egy minaret erősen megrongálódott, két ember megsérült. De készültek fényképfelvételek a lezuhanó törmelékek által összezúzott autókról is. A marrákesi regionális egészségügyi központ felhívta a lakosokat, hogy az emberek szombaton adjanak vért a sérültek számára.

A földrengést követően számos ország államfője és kormánya nyilvánította részvétét a marokkói vezetésnek, és ajánlotta fel segítségét a mentési munkálatokhoz és a helyreállításhoz. A legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságokat tömörítő G20 csoport nevében – amely éppen csúcstalálkozott tart Újdelhiben – Narendra Modi indiai miniszterelnök fejezte ki szolidaritását Rabattal, és ajánlotta fel a csoport segítségét. Mások mellett Joe Biden amerikai, Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is együttérzéséről és támogatásáról biztosította a marokkói vezetést és népet.

(MTI)

A címlapkép forrása. Twitter

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre