A Vatikán ingyenes fogászati ellátást kínál a római szegényeknek

A római szegények fogászati ellátása érdekében szeptember 7-én szándéknyilatkozatot írt alá a Vatikánban a Szeretetszolgálati dikasztérium, az UniCamillus Egyetem és a római „Madonna della Fiducia” (Bizalom Szűzanyja) klinika.

Konrad Krajewski bíboros, a pápai főalamizsnás elmondta: a megállapodás lehetővé teszi, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő emberek az „Irgalom Anyja” járóbeteg-ellátó klinikához forduljanak. A vizsgálat után megkapják a szükséges kezelést a „Madonna della Fiducia” klinikán Róma Appio Latino negyedében.

A fogászati ellátás szeptemberben indul, és további egészségügyi szolgáltatásokat kínál a vatikáni Szent Márta orvosi rendelő által gondozottaknak, akiknek például zuhanyzókat, ételosztást és orvosi ellátást biztosítanak.

A Szeretetszolgálati dikasztérium üzemelteti az „Irgalom Anyja” létesítményt, amely 2015-ben jött létre Ferenc pápa megbízásából. 60 orvos, nővérek és önkéntesek erőfeszítései teszik lehetővé, hogy évente több mint 6000 ember részesüljön ingyenes egészségügyi ellátásban. Ez a szolgálat válasz Ferenc pápa buzdítására a közelgő és november 19-én ünnepelt Szegények világnapjára. A pápa a világnap alkalmából írt üzenetében így fogalmaz:

Ne fordítsd el arcodat senkitől, aki szegény.

Arra kér bennünket, hogy fejezzük ki törődésünket a szegények iránt, akiket az evangéliumi realizmus jellemez, ami testvéreink konkrét szükségleteinek kielégítését jelenti. Ferenc pápa üzenetében emlékeztet többek között a 150 évvel ezelőtt született Lisieux-i Szent Terézre is, akinek önéletrajzából idézve megállapítja, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy a szeretet megvilágosítsa.

A Szentatya ismételten felemeli hangját a béke érdekében, nemet mondva minden háborúra és arra buzdít a Szegények 7. Világnapja alkalmából, hogy továbbra is szegezzük mindig tekintetünket Jézus Krisztus emberi és isteni arcára. Arra van szükségünk, hogy komolyan és hatékonyan elkötelezzük magunkat a politikai és a jogalkotás terén is – írja a Szentatya június 13-án, Páduai Szent Antal liturgikus ünnepén keltezett üzenetében.

Forrás: Vatican News

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre