Humanitárius segítséget nyújt a földrengés sújtotta Marokkóban a Magyar Református Szeretetszolgálat

Humanitárius segítséget nyújt a földrengés sújtotta Marokkóban a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). A szervezet első küldöttsége vasárnap repül Marrákesbe, hogy tartós élelmiszerekkel és tisztálkodási szerekkel támogassa a családokat, valamint a helyi szükségleteket felmérve megtervezze a további segítségnyújtást.

A vasárnapi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nap folyamán indul Marokkóba Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Hegedűs Gábor, az MRSZ Kutató-Mentőcsoportjának vezetője, akik a helyszínen több tonna adományt szállítanak a földrengésben leginkább érintett térségekbe. Az észak-afrikai országot segítő misszió támogatására adománygyűjtést is hirdet a karitatív szervezet.

„Elsősorban nem kutyás keresésre vagy eltűnt emberek keresésére szakosodunk most, hanem humanitárius segítséget tervezünk nyújtani a földrengés károsultjainak, akik szükséget szenvednek ezekben a napokban”

– emelte ki Juhász Márton, hozzátéve, hogy az adományozott termékeket nem itthonról viszik ki, hanem Marokkóban vásárolják meg és ott bérelt járművekkel fogják azokat célba juttatni, jellemzően tartós élelmiszereket és higiéniai felszereléseket.

Az adományok célba juttatása mellett felmérik a helyi szükségleteket – az MRSZ Kutató-Mentőcsoportja pedig már készenlétben van, hogy szükség szerint, akár hétfőn, útra kelhessenek erősítésként, akárcsak tették februárban a Törökországot sújtó földrengés után

– fűzte hozzá Juhász Márton.

A Marokkói Királyság történelmének legerősebb földrengése pusztított péntek éjszaka: a 7-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma már meghaladta a kétezret, emberek ezreinek vált lakhatatlanná az otthona.

A sajtótájékoztaton kiosztott háttéranyag szerint a Magyar Református Szeretetszolgálat a földrengést követő reggelen felvette a kapcsolatot a mentést irányító helyi és nemzetközi szervezetekkel, hogy hathatós segítséget nyújthasson a bajbajutottak számára. A marokkóiak tájékoztatása szerint jelenleg leginkább humanitárius segítségre, így élelmiszerre, tisztálkodási szerekre, takarókra van a legnagyobb szükségük a helyieknek – olvasható a közleményben.

Mint írták, a Magyar Református Szeretetszolgálat országos adománygyűjtést is hirdet, amelyen keresztül a marokkói segítségnyújtáshoz lehet hozzájárulni. A 1358-as adományvonal hívása vagy az ADOMANY szó SMS-ben való elküldése 500 forint támogatást jelent, de online az www.adomany.jobbadni.huweboldalon keresztül, valamint banki átutalással az alapítvány 10702019-85008898-51100005-as bankszámlaszámán keresztül is lehet támogatni a marokkói segítségnyújtást (közlemény: Marokkó).

A beérkezett adományokból humanitárius segélycsomagokat állít össze és juttat célba a földrengés károsultjainak a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma

(MTI)

A címlapkép forrása: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Iratkozzon fel hírlevelünkre