Semjén Zsolt: Ahol templom és iskola épül, ott van jövő

Ahol templom és iskola épül, ott van jövő, ahol gyerekek vannak, ott is van jövő, így a józsaiaknak is van jövőjük – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Debrecen-Józsa városrészen épülő Szent György Katolikus Általános Iskola alapkőletételi ünnepségén csütörtökön.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, az egész országban nagy az igény az egyházi iskolákra, mert azokban az ember teljes természete, antropológiai valósága meg tud jelenni az ember test, szellem, lélek összetettségében és egységében”.

Hozzátette: a kereszténység mindig tudta, hogy a test jó, Isten által teremtett érték”, az iskolának pedig lényege a szellem, a tudás művelése és átadása. Ugyanakkor az egyházi iskolák különlegessége, ami semmilyen más iskolában nincs, az a kápolna, mert “az ember nemcsak test és szellem, hanem test, szellem, lélek összetettsége és egysége” – fogalmazott Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: az egyházi iskola az egész embert nem csak oktatja, de neveli is olyan erkölcsi rend alapján, aminek a végső garanciája maga az Isten.

Ezért van, hogy az örök tízparancsolatnál »működőképesebb« (…) erkölcsi tanítást soha senki, semmilyen ideológia nem tudott adni, mégpedig azért, mert Isten nélkül végső soron nem lehet erkölcsöt megalapozni” –

hangoztatta a politikus. Az egyházi iskolák az egész társadalmat gazdagítják – mondta Semjén Zsolt.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere, a térség önkormányzati képviselője felidézte, hogy az elmúlt években a józsai városrészben felépült a Szent György-templom, és átadták a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 100 gyermeket befogadó tagóvodáját. Jelezte, hogy a fejlődő városrészben, ahol a lakosságszám tíz év alatt kétezerrel bővült, és már több mint 13 ezren élnek ott, felújították az óvodákat, új bölcsőde épült, egy újabbnak pedig már a tervei készülnek.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, mielőtt megáldotta az új iskola alapkövét azt mondta, összefogással, szeretettel építik Isten országát. Az élet teljessége maga a szeretet” – tette hozzá a püspök.

A négyszintes, 16 osztályos józsai római katolikus általános iskola nettó 2,5 milliárd forintos beruházását a kormány több mint 1,5 milliárd forinttal támogatja – hangzott el a megnyitón.

(MTI)

A címlapképen Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke, Kovács Tamás, a kivitelező Társ 95 Kft. tulajdonosa és Bódis Zoltán, a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetője (b-j) látható az épülő Szent György Katolikus Általános Iskola alapkőletételi ünnepségén Debrecen józsai városrészén 2023. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre