Kvótákban gazdag kajak-kenu világbajnokságon van túl a magyar küldöttség

A maximálisan megszerezhető 18 kvótából 15-öt begyűjtött a magyar csapat a duisburgi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, amit végül 10 éremmel: 2 arannyal, 5 ezüsttel és 3 bronzzal zárt.

Érmek tekintetében messze nem ez volt a legjobb szereplésünk, de ahogyan arra Hüttner Csaba szövetségi kapitány is felhívta a figyelmet, most a kvótaszerzés volt a legfontosabb, az pedig egészen jól sikerült. A férfiak ugyanis kajakban és kenuban is elhozták az összes párizsi indulási jogot, a kajaknégyes még pénteken egy bravúros második helynek köszönhetően váltotta meg repülőjegyét, majd a zárónapon Nádas Bence és Kopasz Bálint kettőse szerzett ezüstérmet és egyben kvótát az 500 méteres fináléban.

Kopasz Bálint egyébként egyesben egy aranyérmet is begyűjtött a duisburgi viadalon, a pénteki napon K1-500-on nem talált legyőzőre, de az a siker nem jelentett olimpia kvótát, hiszen az a versenyszám nem szerepel az ötkarikás programban. A férfi kenusok is boldogan térhettek haza Németországból, mindhárom kvótát sikerült bezsebelniük, Adolf Balázs egyesben egy remek ötödik hellyel szerezte meg az indulási jogot, ami akkora feszültséget szabadított fel belőle, hogy a zárónapon teher nélkül végül 5000 méteren diadalmaskodni tudott. A másik két kvótát pedig Korisánszky Dávid és Fekete Ádám párosa szerezte meg, akiknek a fináléban egy ellenfelet kellett megelőzniük, végül ezt túl is teljesítették, közel álltak a dobogóhoz is, de Adolf Balázshoz hasonlóan ők is ötödikek lettek.

A hölgyeknek nem sikerült minden kvótát elhozniuk Duisburgból, de semmi sincs még veszve, a hiányzó indulási jogokat a jövő évi szegedi pótkvalifikációs viadalon is meg lehet szerezni. A kenupárosnak már nem kell tovább izgulnia, ugyanis Bragato Giada és Nagy Bianka duója az ötödik helyen végzett, ezzel megszerezték a kvótát. A duisburgi verseny Balla Virágnak azonban nem sikerült ilyen jól, a kvótához mindenképp a döntőbe kellett volna jutnia 200 méteren, ez viszont nem jött össze, és hiába nyerte meg később a B-döntőt, ez sovány vigaszt jelentett a számára.

Duisburg, 2023. augusztus 25.
Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter és Hadvina Dóra a célban a nõi kajak négyesek 500 méteres versenyének döntõje után az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 25-én. Az egység a hetedik helyen végzett.
MTI/Kovács Tamás

Kajakban sem életük legjobb szereplésén vannak túl a magyar lányok, bár a négyes számára összejött a kvótaszerzés, de a fináléban nem sikerült maradandót alkotnia a mieinknek, már a rajtnál óriási hátrányba kerültünk, ezt pedig a végére sem sikerült ledolgoznunk, így ezúttal a hetedik hellyel kellett megelégednünk.

Párosban viszont már a finálé is túl nagy falatnak bizonyult a fiatal Fojt Sára, Pupp Noémi kettősnek, akik már az előfutamban is szenvedtek a rajttal, a középfutamban ez pedig meg is pecsételte a sorsukat, de szerencsére a jövő évi pótkvalifikáción lesz még lehetőség arra, hogy a két hiányzó női kajakos kvótát is begyűjtse a magyar válogatott.

Az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban egyébként nem névre szól, a magyar csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki, így az is előfordulhat, hogy nem azok a versenyzők állnak majd rajthoz Párizsban, akik ezeket a kvótákat megszerezték.

A címlapképen Kopasz Bálint gyõz a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének döntõjében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 25-én.
MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre