Az amerikai lakosság nagyrésze már túl öregnek tartja Joe Bident a kormányzáshoz

Joe Biden

Az amerikaiak több, mint két harmada gondolja úgy, hogy a most 80 éves Joe Biden úl öreg ahhoz, hogy még négy évig vezesse az Egyesült Államokat – derült ki a The New York Times cikkéből. A felmérésből kiderült, az első szó, ami túlnyomó részt eszükbe jutott a megkérdezetteknek az amerikai elnökről, az a „lassú” és a „zavarodott”.

A The Associates Press hírügynökség kutatása szerint a republikánusok 89, míg a demokraták 69 százaléka  Ráadásul nemcsak pártokon átívelő egyetértés övezi a kérdést, a fiatalok ésgondolja problémásnak Joe Biden korát. Mint kiderült, az idősebbek egyaránt elutasítják, hogy 2024-ben újrainduljon az elnök.

A lakosság mintegy fele gondolja úgy, hogy a 77 éves Donald Trump volt elnök túl idős lenne a hivatal betöltéséhez – írják.

Az amerikai felnőttek mintegy kétharmada támogatja az elnök- és kongresszusi jelöltekre vonatkozó korhatár bevezetését, valamint a bírák kötelező nyugdíjkorhatárát: 67 százalékuk támogatja, hogy a legfelsőbb bíróság bírái egy bizonyos korhatárig nyugdíjba vonuljanak, és hasonló az arány a képviselőházi és szenátusi jelöltek, valamint az elnökjelöltek korhatárára vonatkozóan.

A felmérés részeként azt is megkérdezték a lakosoktól, mi az első szó vagy kifejezés, amely eszükbe jut az amerikai elnökkel kapcsolatban. A válaszok többsége valamilyen módon kötődött Biden korához, de gyakran szerepeltek a „lassú” és a „zavarodott” szavak is.

Látom, hogy az elnök ugyanazokat a tüneteket produkálja, mint a nagypapám. Nem irányíthat valaki így egy országot

– magyarázta egy válaszadó. A 31 éves férfi nagyapja 94 éves.

A címlapképen Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2021. április 8-án, ahol a fegyvertartás szigorításával kapcsolatos intézkedéseket jelentette be.
MTI/EPA/ABACA/Yuri Gripas

Iratkozzon fel hírlevelünkre