Simicskó István: Az atlétikai vébén Magyarország arculatát, imázsát is meg tudtuk mutatni

Vasárnap véget ért a budapesti Atlétikai Világbajnokság, amely után Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy lenyűgözte a vébé szervezése és hangulata. A sportesemény utólagos értékeléséről és hatásairól kérdeztük a KDNP héhalmi családi napján Simicskó Istvánt, a KDNP frakcióvezetőjét.

Elmondta, hogy „előzetesen sok olyan hang volt, miszerint nem lesz telt ház, nem lesz sok érdeklődő, hiszen a magyar sportkultúrában annyira nem erős az atlétika iránti érdeklődés, de mindenre rácáfolt a világbajnokság”. Hozzátette, hogy sokan látogatták a versenyeket, az egész rendezvényt jól megszervezték, a sportolók is elégedettek voltak, a szakvezetők, az edzők és a külföldi országok pedig elismerésüket fejezték ki.

„Nagy siker volt, az ország arculatát, imázsát, sport iránti szeretetét, elkötelezettségét is meg tudtuk mutatni” – értékelte.

Az általános tapasztalat a világszintű sportesemények után az, hogy a turizmusra is jelentős hatást gyakorolhatnak, ugyanis akik a rendezvényre érkeznek – akár sportolóként, akár szurkolóként –, utána nagyobb eséllyel térnek vissza az adott városba, országba turistaként.

Simicskó István elmondta, hogy szerinte is jó hatással lehet a turizmusra, ráadásul az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után az atlétikai vébét tartják a világ harmadik legrangosabb eseményének.

„Ez óriási siker: Magyarország megkapta a rendezés jogát, és világszínvonalon meg is rendezte. Ennek számos jótékony hatása lesz, elsősorban a turizmusra, de adott esetben a sportra is, hiszen nagyon sok gyermek, fiatal kap kedvet ilyen színvonalas versenyek láttán ahhoz, hogy elkezdjen sportolni” – fejtette ki.

Kiemelte, hogy az ilyen események „a nemzeti érzésünknek a megerősítésére, az egészséges önismeret és önbizalom fejlesztésére is alkalmasak, hiszen látjuk, hogy képesek vagyunk egy ilyen világversenyt megrendezni, és tudjuk, hogy a jövőben is képesek leszünk rá”.

A címlapképen Simicskó István látható a KDNP Országos Családi Napján Héhalmon 2023. augusztus 27-én. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre