Keresztény könnyűzene a liturgiában VAGY keresztény könnyűzene óriás színpadokon

Bennem sokszor felmerült a kérdés, hogy a keresztény könnyűzene, mint vallási töltetű zenei műfaj milyen színtérre született.

Az a célja, hogy felváltsa vagy korszerűsítse a hagyományos egyházi liturgiában alkalmazott énekeket, zenéket vagy az, hogy koncertélményként fogyasztható, de mégis vállaltan bibliai értékrendű dalokat szólaltasson meg több ezer fős rendezvényeken.

Gyakran előfordul, hogy a keresztény koncerteken jól működő dalokat megpróbálják hiányos tudással, hiányos hangszereléssel, hiányos technikai feltételek mellett beleerőltetni az egyházi liturgiába, ugyanakkor az is előfordul, amikor a tradicionális, akár több száz évvel ezelőtt született zenéket, énekeket költöztetik nagyszínpadra, nagyvárosok főtereire evangelizációs megfontolásból. Ezek a kísérletek többnyire nem járnak sikerrel, ami alatt azt értem, hogy nem érik el a kitűzött céljukat.

Egyszóval a koncerten jól működő dalok nem feltétlenül működnek egy egyházi közösség berkein belül és ugyanígy a liturgikus tradicionális énekeket felvonultató koncerteken bár lehet, hogy a már vallásos emberek szép számban jelennek meg, de az új, nem hívő látogatók, megtérők száma alacsony marad.

Egy élményszerű, átélhető koncert kivitelezése megkövetel egy speciális technikai állományt és hangszerállományt, ami mondanom sem kell, hogy nem áll rendelkezésre minden második magyar egyházi közösségi helyen.

Viszont ez nem jelenti azt, hogy egyházi környezetben nem lenne hatásos a hangszeres keresztény könnyűzene!

Mindössze más megközelítésre van szükség. Egy koncerten a látványelemek, színpadi elemek és ezek elrendezése elveheti a hangsúlyt a dalról és a szövegről, ami magát, a keresztény üzenetet hordozza. Ha a keresztény könnyűzenét be akarjuk építeni az egyházi liturgiába, akkor az első és legfontosabb feladatunk az, hogy tisztán megőrizzük és sallangmentesen prezentáljuk a dalok üzenetét, annak érdekében, hogy a közösséget még inkább Isten jelenlétébe vezessük.

Számtalanszor átéltem a keresztény könnyűzene erejét a liturgia keretin belül is. Rengeteg megtapasztalásnak, átélésnek és csodának voltam a szemtanúja. Ha az Úrtól ihletett dalokat építünk az egyházi repertoárba, nem kell megijedni a műfaj alkalmazásától. Főleg nem kell összemérni a korábban született zenékkel, mert azok sok szempontból garantáltan másabbak lesznek. Így ebben az esetben ezt nem a jó vagy rossz tengelyen kell eldönteni.

Énekeljetek az Úrnak, áldjátok az ő nevét; hirdessétek napról-napra az ő szabadítását. Beszéljétek a népek között az ő dicsőségét, minden nemzet között az ő csodadolgait; Mert nagy az Úr és igen dicséretes, Énekeljetek az Úrnak új éneket – Zsoltárok 96

A Biblia, Isten igéje élő és ható, ami folyamatosan mozgásban van, folyamatosan szól hozzánk. Azért kéri az Úr, hogy szerezzünk és énekeljünk új énekeket neki, mert ő nem csak a múlt Istene, nem csak a nosztalgiában gyönyörködik, hanem ő a jelen Istene is, jelenvaló Isten. Úgyhogy dalszerzők, énekesek, zenészek, alkossunk új énekeket, írjunk zenéket az alapján, amit Isten ma végez el az életünkben függetlenül attól, hogy nagyszínpadokon szeretnénk még hitetleneket megszólítani vagy a hívő közösségünket szeretnénk építeni vele.

Czinke Máté

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre