Márki-Zay Péter: A Fidesz meg fogja nyerni az európai parlamenti választást

Augusztus 24-27 között ismét megrendezik a jobboldal hagyományos eseményét, a Tranzitot. Tihanyban számos színes, érdekes vitát hallgathatnak meg az érdeklődők többek között az ország jelenlegi helyzetével és közéletével kapcsolatban. Péntek délután Márki-Zay Péter és Gulyás Gergely szállt parázs vitába.

Annak kapcsán, hogy mi a célja a jövő évi európai parlamenti választások során, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kérdésre azt a választ adta, a Fidesz célja, hogy megnyerje a választást.

Márki-Zay Péter bejelentette: „jó híre van, a Fidesz meg is fogja nyerni az EP-választásokat”.

Gulyás Gergely kifejtette, még az Európai Unió bürokráciáján belül is az egyik legrosszabb állapotban lévő intézmény az Európai Parlament, úgy látja, kereszténydemokrata pártok javíthatják meg a hibát. A genderideológia teljes elutasítása, háború helyett béke és a migráció elutasítása a Fidesz politikájának három alappillére – mutatott rá a miniszter. Márki-Zay Péter szerint a legfontosabb a valódi konzervatív értékek képviselete, csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez a korrupció felszámolásáért, valamint említette a migránskötvényekkel való kereskedést, amit szerinte azonnal fel kell függeszteni. Szavai szerint, amikor az EP egyik tagja találkozott a „katari emillel”, vád alá került, majd utalt arra, hogy augusztus 20-án Orbán Viktor folytatott tárgyalásokat Katar állam képviselőjével. 

Azok a pártok, akik miniszterelnök-jelöltnek önt támogatták, és ennek az országnak az élére várták, mindenkit beengednének Európába, felszámolnák a határokat és nem tartják fontosnak a nemzeti identitást

– hívta fel Gulyás Gergely az ellenzéki politikus figyelmét. Márki-Zay Péter válaszul volt szövetségeseknek nevezte a baloldali összefogás tagjait, de a miniszter felhívta a figyelmet: leendő szövetségesei ugyanúgy kvóta pártiak, az Európai Néppárt ugyanis a migrációs kvóták pártján áll. 

Orosz-ukrán háború

Az ukrajnai háborúról szólva Gulyás Gergely kijelentette, Magyarország nagy erőket mozgósít annak érdekében, hogy az ukrajnai háború hatására kialakult humanitárius válságot enyhíteni lehessen. Hozzátette, szerinte nagy a valószínűsége annak, hogy a háború akár jövő tavaszig is elhúzódhat. A júniusban megalakult Mindenki Magyarországa Néppárt vezetőjéhez ugyanígy hangzott el a kérdés, hogy mit fognak képviselni Ukrajna, pénzek, fegyverek, háború ügyében.

Tóth Gy. László a Mindenki Magyarországa Néppártról: Újabb balliberális hívő tagozat

Márki-Zay arról beszélt, Orbán Viktor megszavazta az ukrajnai fegyverszállításokat és hazánkon keresztül fegyverek is eljutottak a szomszédos országba. Szerinte mindez rendben van, de a kárpátaljai magyarság érdekében javítani kell a kommunikáción, fel kell szólalni például a kórházak és atomerőművek támadása, gyermekek elhurcolása ellenében. Válaszul Gulyás Gergely leszögezte, Magyarország szankciókat nem szavazott meg, volt olyan, amit nem vétóztunk meg. Hozzátette, hazánk úgy tud energiafüggetlenségre törekedni, ami az energia együttműködést nem lehetetleníti el Oroszországgal. 

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint Putyin állította, hogy ötödáron kapjuk az energiát, ám Gulyás Gergely szellemesen válaszolt a hamis vádakra:

Ki állította, hogy Magyarország ötödáron kapja a gázt? (…) Semmi esetre nem tenném kötelezővé polgármester úrnak, hogy a Kormányinfókat látogassa, de nem biztos, hogy hátrányos lenne

– fogalmazott a miniszter. Gulyás Gergely szerint vitapartnere alternatív valóságban fogalmazza meg gondolatait, majd hirtelen Márki-Zay a kínai vakcinabeszerzést kezdte firtatni: hosszan vitatkoztak arról, hazánk mennyiért vásárolt keleti vakcinákat akkor, amikor még senki sem tudhatta, meddig tart a koronavírus-járvány. 

Tihany, 2023. augusztus 25.
Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetérõl címû pódiumbeszélgetésen a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én.
MTI/Bodnár Boglárka

Kampánytámogatás és guruló dollárok

Márki-Zay Péter a közönség előtt megfogadta, a Mindenki Magyarországa Néppárt nem fogad el támogatást a jövő évi kampányukhoz, és büszkeségét fejezte ki, amiért állítása szerint nem is fordult eddig elő ilyen. Ekkor a közönség hangos nevetéssel törte meg a vitát. 

Senki előtt sem titok, hogy vannak adományozók, amelyek az ön mozgalma, vagy a Gyurcsányék iránt érzett szimpátiája miatt adnak, de várnak is cserébe valamit. Azt, hogy külföldi befolyásszerzésre sor kerülhessen Magyarországon, és ilyen politikusok közhatalmat gyakoroljanak, be kell fejezni, mert ezt ugyanúgy tudja ön, ahogy én, hogy nem külföldi magyarok adtak pénzt önöknek

– jelentette ki Gulyás Gergely, amire a hódmezővásárhelyi polgármester arról kezdett beszélni, hogy Orbán Viktort Soros György pénzelte. A miniszter kiemelte, a rendszerváltás óta szabad választások vannak, a magyar választók elég bölcsek ahhoz, hogy külföldi segítség nélkül eldöntsék, kik legyenek kormányon és kik ellenzékben. Márki-Zay Péter erre hevesen reagált, és elkezdte sorolni, miért érzi úgy, hogy az ellenzék el van nyomva az országban. Majd Gulyás Gergely ezt a kérdést intézte felé:

Mekkora esélyt lát arra, hogy az emberek nem úgy gondolják, ahogy ön, és ezért van az, hogy nem szavaznak önre?

Márki-Zay erre úgy válaszolt, hogy pont egy olyan pártot szavaztak meg a választók, amivel nem egyezik a véleményük, majd az ellenzéki politikus így jellemezte a Fideszt: Migránsbűnöző, aberrált párt. Gulyás Gergely visszaterelve a szót az eredeti témára azt mondta, azért, mert Márki-Zaynak nem sikerült győznie, másnak még sikerülhet, ehhez persze szükség van arra, hogy vonzó jövőképet adjanak az embereknek és ne bírálják azt, amit a kormány egyébként jól csinál és ezt az emberek a saját bőrükön is érzik.

Tihany, 2023. augusztus 25.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetérõl címû pódiumbeszélgetésen a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én.
MTI/Bodnár Boglárka

Gyermekvédelem

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, nem látja, hogy az elmúlt másfél évben változás történt volna a hazai gyermekvédelemmel kapcsolatban, majd Kaleta Gábor ügyét hozta fel példának. Gulyás Gergely kiemelte, az egykori perui nagykövet szabadlábra helyezését ő maga is felháborítónak tartja. A két vitapartner abban egyetértett, hogy minden bűnözőnek börtönben a helye. 

Ne szóljon bele a kormány abba, ki milyen neműnek érezze magát. Ha ön holnaptól kislány akar lenni, én ebben támogatni fogom

– mondta az ellenzéki politikus, majd aberrált betegnek nevezte azt, aki szerint az apa férfi, az anya nő, és általánosan aberráltnak nevezte azokat a parlamenti képviselőket, akik az erre vonatkozó jogszabálymódosítást támogatták az Országgyűlésben. 

A vita végéhez érve Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, Gulyás Gergely az egyik legtisztességesebb miniszter a kormányban, majd azt kérte, minden önkormányzat kapja meg a neki járó forrásokat. Gulyás Gergely közös kiindulási pontnak nevezte, hogy a baloldalnak mindent meg kell tennie azért, hogy hazánk megkapja a neki járó uniós forrásokat.

A címlapképen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Horváth Szilárd moderátor és a Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetérõl címû pódiumbeszélgetésen a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én.
MTI/Bodnár Boglárka

Iratkozzon fel hírlevelünkre