Zseniális szereplésekkel leptek meg minket a magyar atléták a nemzeti ünnepen

A vasárnapi napon megszületett a magyar küldöttség első érme a budapesti atlétikai világbajnokságon, Halász Bence sokáig vezette a kalapácsvetés döntőjét, de végül meg kellett elégednie a bronzéremmel.

A vb-bronzérmes és Eb-ezüstérmes kalapácsvető már a szombati selejtezőn megmutatta, hogy jó formában van, ugyanis rögtön az első kísérletével túldobta a 77 méteres selejtező szintet, a kalapácsa 78,13 méterig repült.

A magyar sportoló a fináléban sem remegett meg, az első körben 80,82 méteres dobásával egyből az élre állt, rajta kívül még Katzbergnek és Fajdeknek sikerült eljutnia 80 méterig. A második dobásoknál az élen álló hármas nem tudott javítani, Nowicki viszont a 80,7 méteres kísérletével felzárkózott Halász mögé.

A harmadik sorozatban Halász ismét javítani tudott, sokáig azonban nem örülhettünk a 81,02 méteres javításnak, a kísérletét ugyanis egy óvás után végül érvénytelennek minősítették a bírák. Ez a kis incidens azonban nem zavarta meg a magyar atlétát, a negyedik körben is túljutott a 80 méteren, azonban ugyanez Nowickinek is sikerült, aki 1 centivel dobott hosszabbat Halásznál.

Az utolsó előtti körben aztán megvillant a kanadai Katzberg is, aki 81,25-ös dobásával átugrott a riválisain, és végül ez a győzelemhez is elég volt, hiszen az utolsó sorozatban már senki sem tudott javítani, így megmaradt a sorrend.

Halász Bence így a 2019-es dohai harmadik helye után újabb vb-bronzzal bővítette az éremkollekcióját. Érdekesség, hogy a mostani dobásával azon a versenyen aranyérmes lett volna.

Azonban nem csak kalapácsvetésben értünk el remek eredményeket vasárnap, a hétpróbázó Krizsán Xénia nagyot hajrázva, az utolsó versenyszámokban szépen előrelépkedve végül egészen a negyedik helyig kapaszkodott vissza.

A magyar klasszis idén egyetlen hétpróbát sem tudott teljesíteni, de a hazai közönség akkora erőt adott neki, hogy szinte minden számban remekelt, az utolsó versenyt még a hetedik helyről kezdte, innen sikerült a negyedik pozícióig feljönnie.

A másik magyar versenyző, Nemes Rita is kiválóan teljesített, a 800-as futamát sikerült is megnyernie, aminek köszönhetően végül egyéni csúcsot jelentő 6232 ponttal zárta a viadalt, ami most a 10. helyre volt elég.

Budapest, 2023. augusztus 20.
Nemes Rita (b) és Krizsán Xénia a nõi hétpróba 800 méteres síkfutás száma után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án.
MTI/Illyés Tibor

Rajtuk kívül a futóink is boldogan hagyhatták el a Nemzeti Atlétikai Központot, Molnár Attila ugyanis 44,84 másodperces országos csúcsot futva bejutott az elődöntőbe férfi 400 méteren, Takács Boglárka pedig 11,18-as idővel a harmadik helyen végzett a saját futamában, amivel automatikusan továbbjutott a 100 méteres síkfutás elődöntőjébe.

A címlapképen a bronzérmes Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntõje után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án.
MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre