Kardszentelő Balassi-misét tartottak a burgenlandi Boldogasszonyban

Kardszentelő Balassi-misét tartottak a burgenlandi Boldogasszonyban (Frauenkirchen). Osztrák földön ez volt a harmadik ilyen mise az utóbbi évszázadban. A két megáldott szablyát februárban adják át a Balassi Bálint-emlékkard díj 2024. évi magyar és külföldi nyertesének.

Az ausztriai magyarok éves szentmiséjét, nagyboldogasszony napján a muravidéki Tomislav Santak vezette, s hintett szentelt vizet az oltár asztalán elhelyezett két végvári kardra. A bazilika megtelt magyar hívekkel az osztrák határon belül és Sopronból is rengeteg katolikus jelent meg. A ministrálást szombathelyi fiatalok teljesítették. Budapestről zarándokbusz érkezett, a zarándokok lelki vezetője Reisz P. Pál ferences atya volt.

A mise keretében mondott rövid ismertetést a híveknek Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi irodalmi díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke. Kiemelte, nagy öröm és megtiszteltetés, hogy ausztriai magyarjaink között immár harmadik alkalommal kap áldást két Balassi-kard. Megköszönte a visegrádi Szent György Lovagrend jelenlévő tagjainak, hogy a kardok díszes bevonulását személyükkel is hitelesítették. Balassi-idézettel köszönte meg a hívek figyelmét, sok jó szerencsékkel való áldást kívánva nekik.

A tömjénnel is megtisztított oltárasztalnál Tomislav Santak a lehető legnagyobb ünnepélyességgel szentelte meg a két Balassi-kardot.

Forrás: Gondola

A címlapképen Tomislav Santak atya megáldja a kardokat. Fotó: Filep István

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre