Veletek az első pillanattól – A Szent István Intézet kezdeményezi, hogy kerüljön krízistelefonszám a várandós tesztekre

A pozitív terhességi teszt egyszerre hoz örömhírt, és rengeteg kérdőjelet. Sok kismama érzi úgy, hogy nincs kihez fordulnia, és egyedül kell megküzdenie félelmeivel. Ennek lépne elébe a Szent István Intézet kezdeményezése, mely segítene a krízishelyzetben lévő várandós anyáknak. Azonban ahhoz, hogy a kezdeményezés sikerrel járhasson, a CitizenGo aláírásgyűjtéssel igyekszik felhívni a politikai személyek és a várandós tesztek forgalmazóinak figyelmét.

A „Veletek, az első pillanattól” kezdeményezés a várandós teszteken önkéntesen hívható segélyhívószám feltüntetését és egy tájékoztató honlap elindítását javasolja, hogy a kismamák a várandósságról való tudomásszerzés első pillanatától kezdve segítséget kaphassanak, ha úgy érzik, szükségük van rá.

A kezdeményezés az édesanyák és gyermekeik segítsége mellett társadalmi szintű felelősségvállalást is jelent a várandós nők és a megfogant életek mellett. A cél, hogy mindenki számára elérhető legyen egy intézményes segítő szolgáltatás, ahova önkéntes elhatározásból tudnak segítségért fordulni, akiknek anyagi, egészségügyi vagy lelki okból jelent nehézséget az új élethelyzet.

Fontos megjegyezni, jelenleg is sok civil szervezet és önkéntes segíti a krízishelyzetben lévő kismamákat, számos anyaotthon működik, elérhetőek jogi tanácsadók, viszont ezek eléréséhez az érintett édesanyák nagyfokú tudatossága szükséges.

Ha a létező egészségügyi, szociális, civil és egyházi szolgáltatások rendszerszerűen együttműködnének egymással egy országos szolgáltatás keretében, a krízisben lévő kismamák és családjaik érezhetnék: új élethelyzetükben nincsenek egyedül!

– írja a Szent István Intézet.

A magyarok nagy többsége támogatja a Szent István Intézet életigenlő kezdeményezését

A Szent István Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyar emberek több mint 92%-a gondolja úgy, hogy szükség lenne a krízishelyzetben lévő várandós nők intézményes támogatására. A várandós teszteken feltüntetett, telefonos krízisszolgáltatást pedig a megkérdezettek 94,2%-a tartja támogatásra érdemesnek – nemtől, korosztálytól, iskolai végzettségtől függetlenül.

A kutatásból kiderült, a magyarok több mint fele (56%) gondolja úgy, hogy az emberi élet a fogantatástól kezdődik, a hölgyek körében ez az arány még magasabb, 64,2%. A magzati életről való döntés felelőssége kapcsán a megkérdezettek közel 80%-a nyilatkozott úgy, hogy a döntés nem csupán a várandós nő, hanem az anya és az apa közös felelőssége, 8,3%-uk pedig egyesen úgy véli, a tágabb család és közösség is felelősséggel tartozik a magzatgyermek sorsáért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre