Megújult a budai Várban Karakas pasa tornya

A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya, amelyben információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. A nagyközönség számára most először megnyitott, 17. századi épület mellett Török kertet is kialakítottak a Csikós-udvar északi végében.

A középkorban a mai Csikós-udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez terület a budai Vár védelmi rendszerének részét képezte. Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amelynek végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot – idézte fel a felújított épület csütörtöki megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Mint hozzátette, a faragott kváderkövekből emelt, tizenkét szögletű ágyútorony még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját. A 2. világháborút követően azonban ellentétes utat járt be, mint a Csikós-udvar többi épülete, hiszen a Főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a Lovardát a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották, és a helyükön használaton kívüli, kavicsos rézsűt alakítottak ki – emlékeztetett.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese beszédet mond a Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya megnyitóján 2023. július 6-án. A toronyban információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. A nagyközönség számára most először megnyitott, 17. századi épület mellett Török kertet is kialakítottak a Csikós-udvar északi végében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sikota Krisztina hangsúlyozta: a Nemzeti Hauszmann Program során végzett helyreállítás valódi újjászületés, hiszen a Budavári Palotanegyedben rekonstruált épületek új kulturális helyszínekként várják a látogatókat.

“A városrész századfordulós szépségét helyreállítjuk az elpusztult épületek visszaépítésével, ugyanakkor megőrizzük azokat a helyszíneket, amelyek új funkcióval tudják kiszolgálni a mai igényeket” – fogalmazott.

Elmondása szerint a torony új külsőt kapott, és belső terei is megújultak. A benne működő kávézó és mosdó lehetőséget nyújt a megpihenésre, és itt nyílt meg a Budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is, ahol jegyet is lehet váltani a látnivalókba, aktuális programokra.

A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya a megnyitója napján, előtérben az épület mellett kialakított Török kert 2023. július 6-án. A nagyközönség számára most először megnyitott, 17. századi toronyban információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A torony mellett kialakított Török kertbe öt színben pompázó rózsabokrokat, a fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, ezek mellett mór stílusú díszszökőkút teremt itt keleti hangulatot – közölte Sikota Krisztina.

Karakas pasa tornya a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós-udvar felől pedig lifttel is megközelíthető.

(MTI)

Címlapkép: A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya a megnyitója napján, 2023. július 6-án. A toronyban információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. A nagyközönség számára most először megnyitott, 17. századi épület mellett Török kertet is kialakítottak a Csikós-udvar északi végében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre