„Valami egészen fantasztikus” – Krausz Ferenc látogatása a Szent István-teremben – VIDEÓ

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus látogatott el a Budavári Palota Szent István-termébe, ahol Fodor Gergely várkapitány vezette körbe – erről a Nemzeti Hauszmann Program közölt egy videót közösségi oldalán. A tudóst lenyűgözték a szinte megelevenedő pirogránit képek és a világ csodájaként jellemezte a hazai mesteremberek minden részletre kiterjedő munkáját.

Mielőtt a Szent István-terembe léptek, Fodor Gergely Havadtőy Sámuel világhírű magyar képzőművész installációját is megmutatta Krausz Ferencnek. A Nobel-díjas professzor megtudhatta, hogy a Szent István-terem korhű rekonstrukcióját többéves előkészületi munka előzte meg. A tudóst lenyűgözték a szinte megelevenedő pirogránit képek és a világ csodájaként jellemezte a hazai mesteremberek minden részletre kiterjedő munkáját.

Valami egészen fantasztikus, ahogy megjelenítik ezeket az alakokat, szinte minthogyha le akarnának lépni a falról

– fogalmazott Krausz Ferenc. A tudós a Petőfi Gimnázium fizika fakultációs tanulóival is találkozhatott, akiknek kérdésére elmondta, milyen érzés Nobel-díjasnak lenni: mintha az embert elütötte volna egy busz. 

A Szent István-teremben tett látogatás végén Krausz Ferenc megköszönte a meghívást, és megosztotta érzéseit a látottakkal kapcsolatban: szerinte a felújítás méltán tölt el mindannyiunkat büszkeséggel, és viszi jó hírünket az egész világon.

Forrás és fotó: Várkapitányság

Iratkozzon fel hírlevelünkre