Vallási szervezetek békére szólítanak fel Franciaországban az erőszakos tüntetések közepette

Imádkozzunk nemzetünkért! – szól a Franciaországi Evangélikusok Nemzeti Tanácsának (CNEF) felhívása a tagegyházaihoz, mivel az országot tüntetések és erőszakhullámok sújtják.

A zavargásokat a 17 éves, algériai származású Nahel halála okozta, akit június 27-én egy közúti ellenőrzés alkalmával lőtt agyon egy rendőr. Az eset után Franciaország az elmúlt évek legsúlyosabb társadalmi felfordulásával néz szembe. Az elmúlt napokban erőszakhullám söpört végig Nanterre-en, Párizs külvárosán, ahol az eset történt, majd ez az ország más pontjaira is átterjedt. Sőt, már elérte Svájcot is.

Mindeközben a CNEF arra szólítja fel az egyházakat, hogy „kettőzzék meg kitartásukat a francia nemzetért folytatott imában” – olvasható a Christian Network Europe oldalon.

Fontos, hogy imádkozzunk „a kezdeti dráma vagy az azt követő erőszak által érintettek vigasztalásáért és megnyugtatásáért” – írja a Franciaországi Evangélikusok Nemzeti Tanácsa.

Emellett imát kérnek a nyomozásért és az igazságszolgáltatásért, a biztonság fenntartására hivatottakért, de az erőszakot elkövetőkért is. Végül a CNEF imára szólítja fel a francia kormányt, “hogy minden szinten releváns és tisztességes döntéseket hozzanak”.

Nem a CNEF az egyetlen vallási szereplő, amely reagál a zavargásokra. Több más vallási vezető is megbékélésre és igazságszolgáltatásra szólít fel – írja a La Croix .

A vallási vezetők franciaországi konferenciája (CRCF) közleményében azt írta, osztoznak Nahel családjának fájdalmában. A szervezet ugyanakkor elítéli az erőszakot, amellyel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy “soha nem jó út”. Megjegyzik, hogy az erőszakos cselekedetek miatt elsősorban Nanterre lakosai, az ott élő családok és gyermekek szenvednek. “Legyen ma minden hívő a béke és a közjó szolgája.”

A Nanterre-től délre eső Trappes-ban a vallási vezetők közös nyilatkozatot tettek közzé. A katolikus, muszlim, protestáns és zsidó vallási képviselők együtt imádkoztak  Náhel lelkéért. Hangsúlyozták, hogy a béke fenntartása közös felelősség, és nem csak a rendőrség dolga.

Címlapkép: Tüntetők rohamrendőrökkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan. Az erőszakossá fajult újabb tüntetésen amiatt romboltak és gyújtogattak, hogy június 27-én egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A hatóságok több tucat tüntetőt elvezettek. A fiatal életét kioltó rendőr ellen vizsgálat kezdődött. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Iratkozzon fel hírlevelünkre