A franciaországi erőszakhullám elérte Svájcot is

A rendőri erőszak miatt kitört franciaországi zavargások elérték Svájcot is: a rendőrség vasárnapra virradóra hét embert tartóztatott le a francia határhoz közeli Lausanne városában – jelentette a Keystone-SDA hírügynökség. Több mint száz fiatal gyűlt össze a város utcáin és okozott anyagi károkat az üzletekben. A hét letartóztatott közül egy 24 éves, a többi tizenéves.

A rendőrség közleménye szerint a 24 éves férfi svájci állampolgárságú, a fiatalabbak – három fiú és három lány – portugál, szomáliai, boszniai, svájci, georgiai és szerb állampolgárságúak. Franciaországban több mint négyszáz embert tartóztattak le a vasárnap éjjel kiújult zavargások során. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy kedden egy motoros járőr Nanterre-ben lelőtt egy 17 éves fiút. A rendőr megállította az autót vezető fiút, és amikor az hirtelen elhajtott, egy rendőr szolgálati fegyverével lelőtte.

A fiatalt szombaton temették el. A haláláért felelősnek tartott rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték. Az incidens számos városra kiterjedő erőszakhullámot váltott ki Franciaországban. Emmanuel Macron elnök a zavargások miatt lemondta a hétfőre és keddre tervezett németországi hivatalos látogatását, valamint a brüsszeli EU-csúcsról is idő előtt távozott. Marseille-ben már a zavargások előtt 23 embert öltek meg eddig idén bandaháborúkban, tavaly 33-at. Márciusban, a választások előtt a karnevál torkollott utcai erőszakba a városban.

Fogytán a francia rendőrök türelme, szerintük „vad hordák” elleni háború dúl az országban

(MTI)

A címlapképen rendőrök összecsapnak tiltakozókkal Párizs központjában 2023. július 1-jén. 
MTI/EPA/Mohamed Badra

Iratkozzon fel hírlevelünkre