Kaszab Zoltán: Budapestet is tönkretette a baloldal

A közösségi közlekedés rendbetétele, fonódó villamoshálózat, a Városliget felújítása, a Kossuth tér méltóvá varázslása, vagy a 4-es metró befejezése. Naphosszat lehetne sorolni azokat a fejlesztéseket, amelyek 2010 és 2019 között megvalósultak Budapesten.

Tarlós István vezetésével ugyanis egy kemény kezű, mégis a város fejlődésében érdekelt vezetője volt a fővárosnak. A főpolgármesternek természetesen voltak csörtéi a kormánnyal, odáig azonban soha nem ment volna el, hogy saját politikai céljainak elérése érdekében keresztbe tegyen bármilyen, a város jobbá tételét szolgáló elképzelésnek. Ennek is volt köszönhető, hogy

Budapest a polgári vezetés 9 éve alatt többet fejlődött, mint az azt megelőző 20, 40, vagy ki tudja, hány évben.

Tarlós Istvánnak emellett volt még egy nagy érdeme. A beruházásokon túl ugyanis rendben tartotta a város költségvetését is. Sőt, nemhogy rendben tartotta, hanem még gyarapította is Budapestet. Nem csak azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket regnálása alatt adtak át, hanem azzal is, hogy a 2010-ben jókora mínusszal átvett költségvetést 2019-ben 200 milliárd forintos plusszal adta tovább utódjának.

És éppen 2019 volt az az év, amikor elkezdődtek a gondok. Karácsony Gergely megválasztásával ugyanis egy nem csak hatalomra éhes erő került Budapest élére. A Gyurcsány vezette baloldal ugyanis a pénzre, a vagyonra legalább annyira vágyott, mint a város irányításának megszerzésére. Jól mutatja ezt, hogy

a Tarlós István által a kasszában hagyott 200 milliárdos pluszból pár év alatt ugyanakkora mínuszt sikerült csinálni, vagyis 400 milliárd (!) forintot sikerült pár év alatt eltapsolni.

Mindezt úgy, hogy a város fejlődött ugyan, csak visszafelé. A legnagyobb eredmény, amelyet a Karácsony-féle városvezetés fel tud mutatni, az az igencsak megkérdőjelezhető biciklisávok, amelyek úgy szaporodnak, mint eső után a gomba, ha van rájuk szükség, ha nincs. Márpedig a forgalmi adatok és a dugók nagysága alapján inkább nincs.

Karácsony az elmúlt lassan 4 évben három projektet adott át, a Blaha Lujza teret, a 3-as metrót és a Lánchidat, bár mindegyiket botrányok övezték az elmúlt években. Ráadásul a „siker” azért is felemás, mert mindhárom beruházást még a Tarlós-féle városháza készítette elő, vagy kezdte el.

Azt már látjuk, hogy mit veszítettek a budapestiek azzal, hogy nem Tarlós István a főpolgármester. De mit kaptak cserébe? Kaptak egy gyengekezű vezetőt Karácsony Gergely személyében, akinek a politikai mozgástere folyamatosan szűkült az elmúlt években Gyurcsány Ferenc hatalomtechnikai ügyeskedéseinek köszönhetően.

Mára pedig ott tartunk, hogy Karácsony lépni sem tud Gyurcsány nélkül, sőt, ha a bukott miniszterelnök füttyent, a főpolgármester már cselekszik is.

Jól mutatta ezt, amikor a DK elnöke amiatt kritizálta, mert nem elég kemény a kormánnyal. Láss csodát, Karácsony másnap elkezdett keménykedni, belemenni a felesleges harcokba. Mert lehet véleménykülönbség a város és az ország vezetése között, ahogyan Tarlós István idejében is volt. Csak nem mindegy, hogy mi a cél. Karácsonynál és a mögötte álló Gyurcsánynál pedig ez a cél még csak véletlenül sem a város fejlődése, fejlesztése. Ezt 4 év elteltével azt gondolom, hogy már a fővárosiak is tisztán láthatják. Ezért kell 2024-ben minden eddiginél felelősebb döntést hozni. Mindenki választhat majd, hogy a kormánnyal való felesleges acsarkodás, vagy a város érdekei a fontosabbak neki.

A címlapképen Karácsony Gergely főpolgármester látható a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre