Novak Djokovic most már joggal mondhatja magát a világ legjobbjának?

A szerb teniszező három szettben 7:6 6:3 7:5-re győzte le a norvég Casper Ruudot a Roland Garros döntőjében, és ezzel már 23 egyéni Grand Slam-győzelemnél jár, ami újabb rekordnak számít.

Novak Djokovic ismét bebizonyította, hogy őt soha, semmilyen körülmények között nem szabad leírni, hiába tűnt úgy a felvezető tornák során, hogy idén nem sok esélye lesz megnyerni az év második GS-tornáját, most is mindenkire rácáfolt. A szerb klasszis még egy elődöntőt sem tudott felmutatni az elmúlt időszakban, Monte Carlóban és Banja Lukában már a második meccsét elveszítette, míg Rómában a negyeddöntő jelentette számára a végállomást, Holger Rune már túl nagy falatnak bizonyult.

Ennek viszont semmi nyoma nem látszott az első fordulókban, ugyanazt az eltökélt Djokovicot láttuk, mint máskor, ezt pedig Fucsovics Marci a saját bőrén is megtapasztalta, ugyanis a második körben épp a szerb ellen kellett játszania, és bár egy szett erejéig felvette a versenyt a rekordbajnokkal, de Novak végül felőrölte a magyar játékost.
Djokovic a negyeddöntőig szettet sem veszített, ott viszont Khachanov egy játszmát el tudott csípni, többre viszont ő sem volt képes. Ezután jött az Alcaraz elleni elődöntő, amit többen is előrehozott fináléként emlegettek, és ez félig-meddig így is volt. Az első két szett akkora űrteniszt hozott, amit már a spanyol sem bírt erővel, a harmadik játszma elején elkezdett görcsölni, ami végül meg is pecsételte a sorsát, Novak onnan már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

 

A döntőben pedig joggal bizakodhatott a végső sikerben, hiszen a háló túl oldalán az a Casper Ruud állt, akit eddig minden alkalommal könnyedén legyőzött, még csak szettet sem tudott nyerni a norvég az eddig négy találkozójukon.
A rekordot jelentő 23 GS-győzelem terhe azért egy kicsit a szerb vállát is nyomta, ami meglátszott a döntő első pár gémjében, Ruud el tudta venni Djokovic adogatását, a breakelőnyét azonban nem tudta végigvinni, a szerb teniszező hamar összekapta magát és végül rövidítésben megnyerte a lélektanilag is nagyon fontos első játszmát. A kemény labdamenetek láthatóan a norvégból vettek ki többet, Ruud a második szett elején elveszítette az adogatását, Djokovic pedig magabiztosan hozta a sajátjait, így 2 óra 16 perc után már kétszettes előnyben volt a rekordbajnok. A harmadik játszmára ismét összeszedte magát Ruud, 5-5-ig tartotta is a lépést az ellenfelével, akkor Djokovic viszont még emelni tudott a játéka színvonalán, semmire elvette a világranglista 4. helyezettjének az adogatását, majd magabiztosan kiszerválta a mérkőzést.

 

A szerb klasszis 2016 és 2021 után most harmadszor hódította el a Roland Garros trófeáját, ezzel ő lett az első férfi teniszező, aki mind a négy Grand Slam-versenyen legalább háromszor diadalmaskodni tudott, továbbá ő lett az első a tenisz történetében a férfiaknál, aki 23-szoros GS-bajnoknak mondhatja magát, hiszen a „Nagy Hármasból” Rafael Nadalnak 22 győzelme van, míg a már visszavonult Roger Federer 20 sikerrel fejezte be a pályafutását.

Djovokic a győzelmének köszönhetően a jövő héttől ismét világelsőnek mondhatja magát, így tovább növelheti a világranglista élén eltöltött heteinek számát, emellett pedig még esélye van a naptári Grand Slamre is, hiszen Wimbledonba címvédőként és elsőszámú esélyesként érkezik, idén pedig lehetősége lesz megnyeri az amerikai nyílt teniszbajnokságot is, mivel az Egyesült Államokban enyhítettek a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon, így már az oltatlanok is beléphetnek az országba.

Azért azt elképesztő kimondani, hogy a szerb klasszis a legutóbbi nyolc major tornából, ahol elindult, hatot meg tudott nyerni, és nem úgy tűnik, hogy 36 évesen visszavenne a tempóból, így akár még Margaret Court 24 győzelmi rekordját is megdöntheti.

A címlapképen a szerb Novak Djokovic a trófeával ünnepel, miután legyőzte a norvég Casper Ruudot a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében 2023. június 11-én. 
MTI/AP/Thibault Camus

Iratkozzon fel hírlevelünkre